Tonus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tonus, varianter, uttal och böjningar av tonus

Tonus synonym, annat ord för tonus, vad betyder tonus, förklaring, uttal och böjningar av tonus.

Vad betyder och hur uttalas tonus

Tonus uttalas ton|us [to´n-] och är ett substantiv -en.

Tonus betyder:

Ordformer av tonus

Singular

tonus
obestämd grundform
tonus
obestämd genitiv
tonusen
bestämd grundform
tonusens
bestämd genitiv

Tonus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tonus

  1. Ackommodation innebär att ögonlinsens brytkraft ändras. Detta sker genom att en ringformad muskel runt linsen ändrar sin grad av spänning, tonus, för att linsen ska anpassa sig till det observerade föremålets avstånd så att den bild av föremålet som faller på näthinnan är skarp. (källa)
  2. Tonus är beteckningen på den muskelspänning som normalt finns i en muskel och som ger ett motstånd mot en passiv (påtvingad) flexion eller extension i en led, på så sätt är muskeltonus viktig för kroppshållningen. Avsaknad av tonus kallas för atoni. Atoni förekommer som ett normalt tillstånd under REM-sömn för att förhindra att den sovande agerar ut sina drömmar, men förändringar i tonus (både ökad och minskad tonus) kan också förekomma vid olika neurologiska sjukdomar. Även om man slappnar av helt i armen så finns det ett motstånd i armen (den vill inte räta på sig). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.