Toppen synonym, annat ord för toppen, vad betyder toppen, förklaring, uttal och böjningar av toppen.

Synonymer till toppen

Vad betyder och hur uttalas toppen

Toppen uttalas topp|en- i sms.

Toppen betyder:

Ordformer av toppen

Ordform(er) toppen- förled

Toppen översättning

Engelska

terrific
wonderful job, great gal, you are terrific!

Hur används ordet toppen

  1. Ursprungligen avsåg ordet en större galär, men sedan mitten av 1800-talet har man i Norden med galeas avsett den vanligaste typen av skutor, snedsegelriggad med två master, den förliga stormast och den akterliga mesanmast. Åländska galeaser har trots sitt namn lika lång eller något längre aktre mast, något som annars gäller skonerter. På bägge master brukar föras gaffelsegel, toppsegel och förr eventuellt ett par råsegel i toppen av stormasten, numera bara en salning. I fören har den för det mesta ett rätt långt bogspröt, där det är fästat ett eller två förstag, där man för klyvare. Innerst, från däck går ytterligare ett stag upp till salningen, där focken förs. I aktern finns vanligen en rätt rymlig kajuta, och på 1900-talet en styrhytt för rorsman vid ratten, och skepparens sjökort. Under de närmaste förra århundradena seglade hundratals, kanske tusentals, små fartyg av den typen runt Östersjön och Nordsjön kors och tvärs, och på de större insjöarna, med förnödenheter, den så kallade bondeseglationen. Ännu långt in på senare halvan av 1900-talet fraktade många familje- och partrederier sand, ved och grus från landsortshamnar till de större städerna med galeaser. Skepparna var för övrigt vanligtvis så erfarna att några sjökort egentligen sällan behövdes. (wikipedia.org)
  2. Gardenia är en städsegrön buske som blir ca 1 m. Bladen sitter motsatta eller i kransar om tre, de är enkla, helbräddade, motsatta, elliptiska till lansettlika, glänsande mörkgröna, 5–15 cm långa och spetsiga. Blommorna är toppställda på små kortskott från bladvecken. De är först vita, senare blir de gulvita, 4–7,5 cm i diameter. De är mycket väldoftande. Fodret har 6 smalt lansettlika flikar. Kronan är rörformig vid basen, utbredd upptill med 6 flikar(eller flera hos fylldblommiga sorter). I odling förekommer oftast fylldblommiga sorter. Frukten är ett orangerött bär med kvarsittande grönt foder i toppen. (wikipedia.org)
  3. Gemshorn är en bergstopp i Schweiz. Den ligger i distriktet Visp District och kantonen Valais, i den södra delen av landet, 100 km söder om huvudstaden Bern. Toppen på Gemshorn är 3 548 meter över havet, eller 41 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 0,13 km. (wikipedia.org)
  4. Gess är en bergstopp i Schweiz. Den ligger i distriktet Bernina District och kantonen Graubünden, i den östra delen av landet, 210 km öster om huvudstaden Bern. Toppen på Gess är 2 412 meter över havet. (wikipedia.org)
  5. Gled är ett berg i Eritrea. Det ligger i regionen Norra rödahavsregionen, i den norra delen av landet, 240 km norr om huvudstaden Asmara. Toppen på Gled är 2 337 meter över havet. (wikipedia.org)
  6. Glödlampor finns i många former som till exempel kron-, klot-, signal-, glob-, vriden-, miniatyr-, reflektor-, skruvad topp-, opalrörs-, päron-, spol-, ficklamps-, trädgårds-, värme-, symaskins-, ugns-, kylskåps-, lykt-, kyrk-, tub-, flickerflame-, bras-, insekts-, blacklight-, dagsljus-, rörglödlampa och de kan vara matta, klara, opaliserade eller färgade. Glaskolven i reflektorlampor kan vara förspeglad i toppen eller botten för att rikta ljuset från glödlampan. (wikipedia.org)
  7. Granen är sambyggare (monoik). När kotten är mogen, spärrar den ut sina fjäll vid torr väderlek. Eftersom den hänger med toppen nedåt faller fröna ut. De sjunker långsamt, precis som lönnens och asken frukter, på grund av den snabba rotation som under fallet åstadkoms av den stora, tunna hinnan. Detta för fröspridningen så viktiga bihang utgörs av en från kottefjället lossnande lamell. Frön från gran (och tall) är alltså med avseende på sin spridning virvelfrön. (wikipedia.org)
  8. Grusviva (Androsace septentrionalis) är en ettårig viveväxt som liknar vivorna genom bland annat bladrosetten, stjälken och blomflocken, men som skiljer sig genom ett äggformat, ej cylindriskt kronrör och ett mer vidgat blomfoder. Fröhuset är nästan klotrunt och öppnar sig genom att toppen spricker sönder i fem flikar. Grusviva blommar i maj och juni och blomfärgen är vit. Växten blir vanligen mellan 5 och 20 centimeter hög. (wikipedia.org)
  9. Ända in på mitten av 1900-talet använde man sig i Sverige av lavar byggda av trä. Från slutet av 1910-talet och framåt byggdes de även i betong och blev allt högre. Den första laven i betong i Sverige byggdes i Kärrgruvan utanför Norberg år 1916, även om formspråket var hämtat från trälavarna. Hissmaskineriet hade i princip alltid stått bredvid lavarna, men 1943 byggdes vid Ramhälls gruva en 44 meter hög betonglave med ett tungt spel uppe i toppen. Anledningarna till den ökade höjden var att man ville ha fallhöjd på det brutna berg man hissade upp, samt att spelhastigheten ökades. Så småningom kom även lavar av stål. Dessa har särskilt använts vid mindre gruvor och undersökningsarbeten. (wikipedia.org)
  10. Blomman kommer i toppen på en separat stjälk, som inte ska förväxlas med bladen, som aldrig bär blommor. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Toppen Synonymer Betyder Uttal

Populärast: