Torrdass Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder torrdass, varianter, uttal och böjningar av torrdass

Torrdass synonym, annat ord för torrdass, vad betyder torrdass, förklaring, uttal och böjningar av torrdass.

Vad betyder och hur uttalas torrdass

Torrdass uttalas torr|dass och är ett substantiv -et; pl. torrdass.

Torrdass betyder:

Ordformer av torrdass

Singular

torrdass
obestämd grundform
torrdass
obestämd genitiv
torrdasset
bestämd grundform
torrdassets
bestämd genitiv

Plural

torrdass
obestämd grundform
torrdass
obestämd genitiv
torrdassen
bestämd grundform
torrdassens
bestämd genitiv

Torrdass är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet torrdass

  1. Under 1550-talet köpte respektive bytte kronan till sig samtliga gårdar på Lovön, utom prästgården och klockargården vid Lovö kyrka. I slutet av 1600-talet fanns det humlegårdar i nästan alla Lovögårdar. Humlekottarna förbättrar smaken och har konserverande samt bakteriedödande effekt vid bryggning av öl. Under 1800-talet uppodlades merparten av ängsmarken till åker och många handelsträdgårdar anlades som sålde sina produkter till Stockholm. Den största låg vid Lambarudd som hörde till Hogsta gård. En kvarleva från den tiden är även rester efter flera latringropar som anlades vid bland annat Hogsta, Söderby och Lunda. I groparna komposterades latrin från Stockholms torrdass, och blandat med en del sopor och torvmull blev produkten till gödsel, kallad pudrett, som sedan spreds på gårdarnas åkrar. (källa)
  2. Fram till 1900-talet använde vanligt folk ofta löv, gräs eller nederkanten på kjolen. Det ryktas även om att så kallade rövskrapor användes. Rövskrapan har senare nytillverkats som skämtartikel och hamnat i Nordiska museets samlingar. I Sverige och på andra håll blev det sedan vanligare med urrivna sidor från tidningar eller kataloger, något som tidigare enbart förekom bland relativt välbärgade. I Amerika användes ofta bomull på torrdassen, eftersom tillgången på bomull var god där. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.