Trattformad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trattformad, varianter, uttal och böjningar av trattformad

Trattformad synonym, annat ord för trattformad, vad betyder trattformad, förklaring, uttal och böjningar av trattformad.

Vad betyder och hur uttalas trattformad

Trattformad uttalas tratt|form|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av trattformad

Böjning (i positiv) trattformad en ~ + subst. trattformat ett ~ + subst. trattformade den/det/de ~ + subst.

Trattformad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet trattformad

  1. Burarna är ofta tillverkad av tyg- eller plasttråd med centimeterstora maskor, men kan ha lite olika utseende. En del kan liknas vid en cylinder med trattformade öppningar i vardera ände, andra har en trattformad öppning ovanpå själva buren. Gemensamt är dock att de har dessa öppningar, riktade inåt själva buren. Kräftorna lockas att gå in genom den trattformade öppningen genom att något ätbart, en åtel, placeras inuti buren. När de väl kommit in kan de inte ta sig ut. (källa)
  2. En megafon är en portabel, ofta handhållen, trattformad apparat som är avsedd att förstärka eller rikta en persons röst. Till exempel används megafoner ofta vid sportevenemang, filminspelningar, demonstrationer eller för att styra större folkmassor. (källa)
  3. Ett muskedunder är ett muskötliknande vapen, men med kortare, trattformad pipa och grövre kaliber, avsett för mejning på korta avstånd (0-25 meter). Till skillnad från musköten som normalt laddades med en fullkaliberskula, laddades muskedundret med ett flertal mindre kulor (eller i brist på sådana vadhelst som fanns tillhands av lämplig storlek, exempel finns på att man använt mynt, pilbuntar, knappar m.m.). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.