Trimaran Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trimaran, varianter, uttal och böjningar av trimaran

Trimaran synonym, annat ord för trimaran, vad betyder trimaran, förklaring, uttal och böjningar av trimaran.

Synonym till trimaran

Vad betyder och hur uttalas trimaran

Trimaran uttalas tri|maran [-a´n] och är ett substantiv -en -er.

Trimaran betyder:

Ordformer av trimaran

Singular

trimaran
obestämd grundform
trimarans
obestämd genitiv
trimaranen
bestämd grundform
trimaranens
bestämd genitiv

Plural

trimaraner
obestämd grundform
trimaraners
obestämd genitiv
trimaranerna
bestämd grundform
trimaranernas
bestämd genitiv

Trimaran är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trimaran

  1. På en båt med centerbord fungerar centerbordet för att motverka avdriften samt att hålla kursen under segling. Däremot håller centerbordet inte båten upprätt, och är alltså egentligen ingen köl i modern mening. För att motverka krafterna för krängning belastar seglaren oftast båten med sin kroppsvikt, till exempel vid segling av en jolle. Centerbordet kan vara tillverkat av plywood, glasfiberarmerad polyester, eller stål och vara monterat i en trumma, en vattentät låda och är justerbart i höjdled på lite olika sätt. På en del båtar är det vikbart akteröver hängande i en bult, i andra båtar hissas det upp med en vinsch vid till exempel förtöjning vid stranden eller vid segling för undanvind. På en katamaran eller trimaran är det avståndet från mastcentrum och båtens största bredd som är avgörande, även dessa båtar kan vara utrustade med centerbord, oftast här av stål. En variant av centerbord är läbord som då per definition inte sitter i centerlinjen. (källa)
  2. En segelbåt är en båt som främst drivs med segel, även om hjälpmotor numera också kan förekomma. Segelbåten drivs fram genom att seglen fångar vinden. Det finns flera typer av segelbåtar. De vanligaste är kölbåt, jolle, katamaran och trimaran. (källa)
  3. En Trimaran är en båt med ett huvudskrov och två parallella mindre skrov, så kallade utriggare. Den vanligaste typen av trimaraner är segelbåtar, men de kan även vara motordrivna. Båttypen utrustad för havskappsegling tillhör den mest extrema typen av kapp­seglings­båtar med fartresurser vid halv vind upp mot 40 knop. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.