Trötthet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trötthet, varianter, uttal och böjningar av trötthet

Trötthet synonym, annat ord för trötthet, vad betyder trötthet, förklaring, uttal och böjningar av trötthet.

Synonymer till trötthet

Andra språk

Trötthet på Engelska

  • fatigue - be beyond fatigue

Hur används ordet trötthet

  1. Mer än 10 mg retinol per dag under en längre tid har gett symptom på överdos. Symptom på överdos (hypervitaminos A) innefattar illamående, kräkning, retlighet, huvudvärk och trötthet. Övriga symptom kan vara dubbelseende, leverskador, skador på benvävnad, håravfall och fjällande hud. Benskörhet hos äldre kan kopplas till intag av höga doser A-vitamin, men resultaten överensstämmer inte i alla studier och det saknas konsensus för kopplingen. (källa)
  2. Vanligaste bakomliggande infektioner i Sverige är hepatit A, B eller C som alla orsakas av virus. Hepatit A smittar via förorenat vatten och mat medan de två andra smittar via blod och andra kroppsvätskor, främst genom smittade sprutor eller via sexuell kontakt. Trötthet, feber, illamående och kräkningar är tidiga symtom, men infektionen kan också vara symtomfri. Typiskt för hepatit är att ögonvitor och hud blir gula, och urinen kan bli mörkt rödaktig genom att färgämnet utsöndras via njurarna. Det finns vaccin mot hepatit A och B. (källa)
  3. Symtomen varierar men kan innefatta kraftig förvirring, handlingsförlamning, svårigheter att fatta beslut och extrem trötthet. I tidiga skeden förekommer sömnlöshet, spänningshuvudvärk och irritabilitet. (källa)
  4. Efter franska revolutionen 1789 samt förlusten av Finland i början av 1800-talet tog de nationalistiska tankegångarna åter fart. Nu föddes en vilja att ena folket trots förlusterna, samtidigt som en viss trötthet gentemot upplysningens rationalism infann sig. Under romantiken fokuserades det därför mycket på folksjälen, varvid de gamla isländska sagorna blev mycket aktuella (vilket de visserligen varit från första början). Folkets karaktär ansågs finnas förvaltad i det gamla språket och i de gamla myterna. (källa)
  5. En pacemaker, även kallad hjärtstimulator eller pulsgenerator, är en elektronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtas pumpverksamhet inte alltid fungerar som den ska till följd av fel i hjärtats elektriska fortledningssystem. Exempel på indikation för hjärtstimulatorimplantation är att sinusknutan eller AV-noden inte fungerar tillfredsställande, varvid patienten kan svimma, uppleva svår yrsel eller trötthet. Hjärtstimulatorn är ungefär lika stor som en tändsticksask och placeras under nyckelbenet och därifrån går en eller två elektroder till hjärtat. Hjärtstimulatorn lyssnar av hjärtats egen aktivitet och skickar vid behov elektriska signaler till hjärtats högra förmak och/eller kammare som skickar impulser vidare till muskelcellerna i hjärtats väggar. Hjärtat pumpar sedan ut blod till lungkretsloppet och det stora kretsloppet. Hjärtstimulatorn ersätter alltså sinusknutans och/eller AV-nodens funktion vid behov. (källa)
  6. Hjärtsvikt, ofta använt för att benämna kronisk hjärtsvikt (engelska: congestive heart failure), innebär att hjärtat inte kan pumpa tillräckligt för att upprätthålla blodflödet och för att möta kroppens behov. Symtom på hjärtsvikt är vanligen andfåddhet, kraftig trötthet, och bensvullnad. Andfåddheten förvärras oftast av fysisk aktivitet, då man ligger ner, och på natten då man sover. Detta begränsar ofta hur mycket fysisk ansträngning som är möjlig, även vid välbehandlad hjärtsvikt. (källa)
  7. Repetitioner syftar till att öka löparens löpeffektivitet och fartvana. Vanligtvis är repetitionerna många, men korta. Det är viktigt att inte köra för långt per repetition, samt att vila ordentligt mellan varje repetition. Grundregeln är att försöka vara i princip helt mjölksyrafri innan man påbörjar nästa repetition. Anledningen är att det ärörelsemönstret i hög fart som ska tränas och vid trötthet är det svårare att röra sig optimalt. (källa)
  8. Dygnsrytmen, eller den cirkadiska rytmen som den också kallas, innebär att människokroppen är inställd på att dygnet har 24 timmar. Det är också den cirkadiska rytmen som styr över våra hungerkänslor, trötthet, matsmältning och kroppens temperatur. Vid resor som går genom fler än en tidszon får kroppen inte möjlighet att ställa om sig till den lokala tiden. Denna brist på anpassning är den främsta orsaken till att jetlag uppstår. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.