Utmattning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utmattning, varianter, uttal och böjningar av utmattning

Utmattning synonym, annat ord för utmattning, vad betyder utmattning, förklaring, uttal och böjningar av utmattning.

Synonym till utmattning

Andra språk

Utmattning på Engelska

  • exhaustion - fatigue, prostration

Hur används ordet utmattning

  1. Karbunklar förekommer främst på ryggen, låren och på baksidan av nacken. En fullstor karbunkel kan bli större än 10 cm och läcker var från flera ställen. Utöver feber, smärtor och blodförgiftning kan en karbunkel även ge upphov till symptom såsom en känsla av svaghet och utmattning samt en allmän sjukdomskänsla. Karbunklar drabbar framför allt medelålders eller äldre män som har dålig hälsa eller ett försvagat immunförsvar. (källa)
  2. Nackdelen med kemoterapi är allvarliga biverkningar som cancerpatienten drabbas av. Till vanliga biverkningar hör benmärgssvikt, med anemi, trombocytopeni och immunbrist som följd. Illamående, utmattning och håravfall är tre andra vanliga biverkningar av kemoterapeutisk behandling. En långsiktig biverkning är sekundära maligniteter som är nya tumörer som uppstått på grund av cellgiftsbehandlingen, de blir kliniskt kännbara flera år efter avslutad behandling. Skalpkylning har blivit en allt mer populär metod för att motverka biverkningen håravfall. (källa)
  3. Paltkoma är ett norrländskt dialektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet Värsta språket. Ordet beskriver enligt Norrländsk uppslagsbok "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar". (källa)
  4. Trötthet är en subjektiv upplevelse av energilöshet, kraftlöshet eller orkeslöshet. De bakomliggande neurofysiologiska mekanismerna som orsakar trötthet är inte kända, trots intensiv forskning inom området. Trötthet delas vanligen in i muskulär trötthet, som är känslan av att ens muskler och rörelseapparat är uttröttade, emotionell trötthet, som är ett tillstånd som beskrivs som en känslomässig utmattning med en oförmåga att känna motivation eller starka känslor och kognitiv trötthet som kännetecknas av en subjektiv eller objektiv nedsättning av kognitiva funktioner såsom till exempel minne och koncentrationsförmåga. Trötthet skall inte sammanblandas med det närliggande begreppet sömnighet. (källa)
  5. Utmattning – inom träningsfysiologi och medicin, beteckning på det tillstånd som infinner sig då en människa är hårt ansträngd fysiskt och/eller psykiskt, se Fatigue. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.