Tunika Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tunika, varianter, uttal och böjningar av tunika

Tunika synonym, annat ord för tunika, vad betyder tunika, förklaring, uttal och böjningar av tunika.

Vad betyder och hur uttalas tunika

Tunika uttalas tun|ika [tu´-] och är ett substantiv -n tunikor.

Tunika betyder:

Ordformer av tunika

Singular

tunika
obestämd grundform
tunikas
obestämd genitiv
tunikan
bestämd grundform
tunikans
bestämd genitiv

Plural

tunikor
obestämd grundform
tunikors
obestämd genitiv
tunikorna
bestämd grundform
tunikornas
bestämd genitiv

Tunika är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tunika

  1. Ordet jacket kommer från det franska ordet jaquette. Termen kommer från det franska substantivet jaquet vilket refererar till en liten eller lätt tunika. På modern franska är en jaquette synonymt med en 'jacka'. (källa)
  2. En kjortel (av fornnordiskans kyrtill) är ett livplagg som varit i bruk från järnåldern till medeltiden. Den har varierat i längd mellan grenlång och fotsid beroende på tidsperiod, bärarens kön och kultur. På latin heter kjortel tunica vilket i svenskan har levt kvar som nutida benämning på liknande nutida plagg, se tunika. Ordet kjortel har istället utvecklats till kjol och skjorta. I den traditionella samedräkten ingår en typ av kjortel som kallas för kolt. (källa)
  3. En traditionell judiskortodox liksvepning består av en tunika, en huva, byxor med långa ben som sys stängt vid foten samt ett bälte. (källa)
  4. Alban har sitt ursprung i antikens tunika. Dess utseende har varierat mycket genom århundradena, under slutet av medeltiden gjordes den vid nedtill genom insatta sidokilar, som ibland rynkades. Inom Svenska kyrkan borttogs under 1600-talet kilarna och all vidd inrynkades vid halslinningen i samband med att halslinet bortlades, och plagget försågs med en nedliggande krage. Från medeltiden pryddes albans nedre fåll fram och bak med avlångt fyrkantiga tyg- eller broderigarneringar, vanligen färglagda. Dessa bortlades då man under 1700- och 1800-talet införde att allt rikare bruk av spetsar som kantning nedtill på ärmar och krage. (källa)
  5. Testikeln har ett fibröst yttre hölje tunika albuginea testis. Under denna består testikeln av mycket tunna, hopsnurrade rör, sädeskanaler. Dessa har på insidan ett tunt lager celler som producerar spermier, bland annat sertoliceller, som utsöndrar olika hormoner samt utgör stöd för spermatogoner, som är de celler som ger upphov till mogna spermier. I den luckra vävnaden mellan sädeskanalerna ligger även Leydigceller, en form av interstitialcell som är ansvariga för att producera testosteron och andra androgena hormoner. (källa)
  6. Tunika är en försvenskning av det latinska tunica (ärmlöst underplagg) och avser ett relativt enkelt profant eller liturgiskt livplagg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.