Tuppa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tuppa, varianter, uttal och böjningar av tuppa

Tuppa synonym, annat ord för tuppa, vad betyder tuppa, förklaring, uttal och böjningar av tuppa.

Vad betyder och hur uttalas tuppa

Tuppa uttalas tuppa och är ett verb -de.

Tuppa betyder:

Ordformer av tuppa

Aktiv

tuppa
infinitiv
tuppar
presens
tuppade
preteritum
tuppat
supinum
tuppande
presens particip
tuppa
imperativ

Tuppa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet tuppa

  1. Tuppar är vanliga på etruskiska gravar, både stridande och galande, eventuellt som symboler för kraft och uppståndelse. Inom den grekisk mytologin var tuppen helgad åt bland andra solguden Apollon och krigsguden Ares. (källa)
  2. Alkoholens negativa påverkan på kognitionen innebär att en person som druckit mycket kan drabbas av olyckshändelser, till exempel ramla och slå skallen för att balanssinnet inte fungerar. Till följd av berusning kan personen alltså få fysiska skador. Det kan vara svårt att skilja alkoholförgiftning från symtomen efter hjärnskada. Eftersom kräkningar är vanligt, förekommer det att alkoholförgiftade kvävs av uppkastningar sedan de tuppat av. (källa)
  3. En kapun är en kastrerad tupp. Metoden att kastrera tuppar används främst vid fågelfähållning för köttproduktion. Kastreringen utförs innan djuret blir könsmoget, vilket leder till att köttet blir fetare än på en okastrerad fågel. En kapun kan väga 4 kg och räcker då till 12 portioner. (källa)
  4. Påskkyckling är en kyckling som används som symbol för påsken. Såväl kycklingar, hönor som tuppar används kring påsk för olika utsmyckningar och även fjädrarna i påskriset har förstås en anknytning till fjäderfä. (källa)
  5. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält. Broder slåss mot broder om det lilla som finns kvar. Samhället rasar samman och incest och hor råder. Bergen rasar samman och jätte-kvinnorna störtar hjälplöst ner i havet och sjunker. Fenrisulven bryter sig fri nu när bergen han var fjättrad vid inte finns mer, och slukar solen och hans son Hate Hróðvitnisson månen (Det är oklart i Snorres Edda om det är Skall som äter solen eller om det är Fenrisulven). Vargars tid råder. Tre tuppar gal – en hos asarna (Gyllenkamme), en hos jättarna (Fjalar - en eldröd tupp) och en hos Hel (den sotröde). Midgårdsormen reser sig i havet vilket får det att störta mot land i stora vågor. Det blir översvämning och skeppet Nagelfar kommer loss. Hela Yggdrasil skakar i sina grundvalar och människorna vandrar vägen till Hel. Surt och muspelhorden (världsförgörarna) träder fram ur Muspelheim och Surt svingar ett svärd som lyser starkare än solen själv. Himlen splittras. Fenrisulven, Midgårdsormen, jättarna, eldjättarna och Loke samlas för att kämpa mot asagudarna och Heimdall blåser i Gjallarhornet. Dvärgarna kurar ihop sig i sina hållor. Allt och alla fruktar. Oden rider till Mimer och ber om råd och gudarna håller ett sista ting. Gudarna slår upp portarna till Valhall och Folkvång och alla enhärjar rusar ut och sluter upp bakom dem. (källa)
  6. Tuppfäktning är en kamp mellan två tuppar, arrangerad av människor för underhållning och vadslagning. Denna form av djurhetsning har lång tradition och arrangeras ofta i samband med festivaler, högtider och liknande. Tuppfäktning beskrevs först i Kina och förekom i antikens Grekland. Kanske kom den dit från Indien. (källa)
  7. Tuppgiggen utvecklades främst för att köra stridande tuppar till tuppfäktningar. Tuppgiggen var dock något högre och hade en kuskbock för kusken och ett säte baktill för en passagerare som skulle hålla buren med tuppen. (källa)
  8. När solskivans övre kant börjar synas över horisonten övergår gryning till dag, varvid tuppar brukar börja gala. (källa)
  9. Fenomenet kallas även ståpäls, ankskinn, tuppaskinn eller "kycklingskinn" eftersom ankor, tuppar och kycklingar har samma typ av skinn. (källa)
  10. Hackordning, begrepp för rangordning av djur som lever i flock, ursprungligen om höns och tuppar. Används också om mänskliga beteenden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.