Turbindrift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder turbindrift, varianter, uttal och böjningar av turbindrift

Turbindrift synonym, annat ord för turbindrift, vad betyder turbindrift, förklaring, uttal och böjningar av turbindrift.

Vad betyder och hur uttalas turbindrift

Turbindrift uttalas turb|in|drift och är ett substantiv.

Ordformer av turbindrift

Singular

turbindrift
obestämd grundform
turbindrifts
obestämd genitiv
turbindriften
bestämd grundform
turbindriftens
bestämd genitiv

Turbindrift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet turbindrift

  1. I den underjordiska maskinstationen installerades ett aggregat med en reversibel pumpturbin. Pumpturbin har ett löphjul med en diameter på 3 100 mm som användes både för pumpning och i turbindrift. Löphjulet roterande med ett varvtal på 300 rpm och hade en maxeffekt som turbin på 335 MW och som pump på 255 MW. (källa)
  2. Samuel Gjers var son till majoren Carl Lorentz Gjers och halvbror till John Gjers. Han utexaminerades från Chalmerska slöjdskolan 1856, företog 1857–1859 en studieresa till Storbritannien och USA. Han studerade där genombrottet inom modern ståltillverkning, främst bessemermetoden. Vid tiden för hans återkomst började metoden börjat få genomslag i Sverige. Han blev först avdelningschef vid Motala Mekaniska Verkstads ritkontor och grundade 1876 tillsammans med sin svåger Leonard Qvist ingenjörsfirman Qvist och Gjers i Arboga. Ett av hans första arbeten var bessemerverket i Långshyttan som uppfördes redan 1872. Från början drevs hans anläggningar av vattenhjul, men efterhand uppfördes allt större anläggningar med turbindrift och flerdubblade masugnar för att kunna leverera tillräckligt med järn till de moderna bessemer- och martinugnarna. Samuel Gjers författade Reseberättelse från världsutställningen i Philadelphia (1876) som visar att han fortsatte hålla sig ajour med den fortsatta teknikutvecklingen i USA. (källa)
  3. En vattenrörspanna kan byggas för högre ångtryck än de traditionella sjöångpannan. Detta är ett av skälen till att man snart kom att använda dessa till sjöss. Turbindrift för framdrivning av båtar i stället för kolvångmaskiner medförde betydligt högre farter och prestanda på pannor och maskineriet. Dock är mängden användbar ånga oftast mindre i vattenrörspannan jämfört med eldrörspannan, varför vattenrörspannan bättre passar system med mera konstant ånguttag, då man kan dimensionera för detta. Trycket är dock betydligt högre (normala arbetstryck för ånglok är runt 12 Kg per kvadratcentimeter i Sverige och marina ångpannor av Yarrows konstruktion levererar 60 Kg per kvadratcentimeter). (källa)
  4. I vattenhjulshuset som ligger bakom mumblingshammaren finns vattenrännan som drev ett vattenhjul kopplat till mumblingshammaren. Vattenhjulet var ursprungligen av trä, men byttes på 1870-talet mot ett med plåtskovlar, tillverkat av Arboga Mekaniska Verkstad. Vid vattenhjulet finns redskap för att rensa bort is. År 1881 övergick man till turbindrift. Man går i den tomma vattenrännan från valsverket till entrébyggnaden. I vattenrännan finns borrade trästockar, använda som vattenledningsrör i Lisjö. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.