Tvisteämne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tvisteämne, varianter, uttal och böjningar av tvisteämne

Tvisteämne synonym, annat ord för tvisteämne, vad betyder tvisteämne, förklaring, uttal och böjningar av tvisteämne.

Vad betyder och hur uttalas tvisteämne

Tvisteämne uttalas tviste|ämne och är ett substantiv.

Ordformer av tvisteämne

Singular

tvisteämne
obestämd grundform
tvisteämnes
obestämd genitiv
tvisteämnet
bestämd grundform
tvisteämnets
bestämd genitiv

Plural

tvisteämnen
obestämd grundform
tvisteämnens
obestämd genitiv
tvisteämnena
bestämd grundform
tvisteämnenas
bestämd genitiv

Tvisteämne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tvisteämne

  1. Den nya kyrkan utreddes under tio år, där platsen var det största tvisteämnet. Den gamla kyrkan låg lågt och nära ån med regelbundna översvämningar vår som höst. En del vårar fick tjälen till och med gravar att resa sig. Den nya kyrkan skulle vara belägen så att liknande problem inte uppstod. (källa)
  2. Hultafors tumstockspatent är för länge sen utgångna, men i början av verksamheten drev man ett antal processer om patentintrång och plagiat. Som kuriosum kan nämnas att ett av tvisteämnena var tryckstilen på tumstockens siffror, ett annat om originaliteten av rödmålning av den hopvikta tumstockens kortändar. (källa)
  3. Frågan om arvegodsen blev ett ständigt tvisteämne mellan Johan III och hertig Karl, som dock länge synes ha saknat tillgång till arvegodsregistren och alltså inte hade full kännedom om deras ursprungliga omfattning. Då han emellertid efter Johan III:s död fått handlingarna i sina händer, lät han från och med år 1596 belägga med kvarstad de vid arvskiftet 1572 uteslutna godsen och indrog åter till arv och eget över 2000 sådana hemman, däribland även en hel del sådana, som av Erik XIV och Johan III såsom kronohemman bortskänkts till adeln, något, som i hög grad måste ha bidragit till slitningarna mellan honom och adeln, till vilken över 500 sådana hemman efter hand bortgivits. (källa)
  4. Landsbygdsbefolkningen i Snöstorp och nyhemsborna kom inte överens i de olika frågorna, men då Nyhem växte hela tiden, så kunde de ta över makten i kommunen 1912 och fick då igenom sina krav på stämmorna. Ett av de stora tvisteämnena var epidemisjukhuset i Nyhem som nyhemsborna tyckte att hela kommunen skulle betala för, men då Snöstorps kommun hade ett eget inrymt i en bondgård, så ville de ej vara med att finansiera Nyhems sjukhus. Nu löste det sig, för Snöstorps epidemisjukhus blev förklarat otjänligt vid en inspektion och de var därför tvungna att använda Nyhems sjukhus. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.