Tyrolsk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tyrolsk, varianter, uttal och böjningar av tyrolsk

Tyrolsk synonym, annat ord för tyrolsk, vad betyder tyrolsk, förklaring, uttal och böjningar av tyrolsk.

Vad betyder och hur uttalas tyrolsk

Tyrolsk uttalas tyrolsk [-å´l-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av tyrolsk

Böjning (i positiv) tyrolsk en ~ + subst. tyrolskt ett ~ + subst. tyrolska den/det/de ~ + subst. tyrolske den ~ + mask. subst.

Tyrolsk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Tyrolsk på Engelska

  • tirolian

Hur används ordet tyrolsk

  1. La Wally är i sin sceniska och musikaliska uppbyggnad orienterad mot det sena 1800-talet franska operamodell. Det finns även vissa beröringspunkter med verismen. Den förbittrade lidelse som Gellner ger uttryck för i sina båda större solonummer i först och andra akten kan jämföras med Canios eller Beppos i Pajazzo av Ruggiero Leoncavallo. Trots att texten är på italienska, har operan det tyska inflytandet att tacka för den färgstark och rika harmoniken. För att ge en tyrolsk atmosfär återfinns musikaliska egenheter som ländlermelodik och joddling. Den tyska lokalfärgen framstod säkert som exotisk i Italien. Wally (förkortning för Walburga) gömmer sin känslosamhet bakom manlig råhet. I romanen får hon det berömmande smeknamnet Geier-Wally (Gam-Wally) efter att ha klättrat upp i bergen och hämtat en gamunge, som hon sedan skänker till fadern. Wally är en modig och osjälvisk, hämndgirig och sårbar flicka, som faller offer för intriger, men som också anstiftar ett mordförsök. Det unika med kvinnan i Catalanis och Illicas version är att Wally inser att hon själv bär ansvaret för sitt öde och accepterar detta utan självömkan, en hållning som inom verismen annars bara var förbehållen männen. (källa)
  2. Partiet bildades som en medveten anknytning till det österrikiska FPÖ och partiets ordförande (idag Pius Leitner), har säte och stämma i det österrikiska FPÖ, både på förbundsnivå och på tyrolsk delstatsnivå. Partiet har dock fronderat mot FPÖ:s samarbete med högerradikala italienska partier inom ramen för den numera upplösta Gruppen Identitet, tradition och suveränitet i Europaparlamentet. I valet till Europaparlamentet 2014 samarbetade dock partiet med Lega Nord. (källa)
  3. Johann Simon (som ordensbroder kallad Joachim) Haspinger, född 28 oktober 1776, död 12 januari 1858, var en tyrolsk frihetskämpe. (källa)
  4. Antonio Pichler (Johann Anton), född 12 april 1697 i Brixen, död 14 september 1779 i Rom, var en tyrolsk-italiensk ädelstenssnidare, verksam i Rom. Han var far till Giovanni Pichler och Luigi Pichler. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.