Tyroxin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tyroxin, varianter, uttal och böjningar av tyroxin

Tyroxin synonym, annat ord för tyroxin, vad betyder tyroxin, förklaring, uttal och böjningar av tyroxin.

Synonym till tyroxin

Hur används ordet tyroxin

  1. Prohormoner, är en så kallad prekursor, kallas hormoner som får biologisk effekt eller ökad biologisk effekt först när de omvandlats till ett annat hormon. Det finns många prohormoner, varav Vitamin D, testosteron, tyroxin och dehydroepiandrosteron är några. (källa)
  2. Förutom glykogen lagras även proteiner, vissa fetter, mineral och vitaminer (till exempel vitamin A och B12 som kan lagras för flera års behov). Dessa ämnen kan antingen förbrännas i levercellen eller avges i blodet i obunden form (till exempel glukos), eller bundet till en bärare (till exempel triglycerider bundna till lipoproteinkomplex (kolesterteroler). Levern omvandlar vitaminer och hormoner (till exempel tyroxin) till mera aktiva former. (källa)
  3. Metabolismen styrs av flera överordnade och samordnade organsystem och processer. Sköldkörteln bildar ämnesomsättningshormonerna tyroxin och trijodtyronin vilka reglerar ämnesomsättningens hastighet. Näringsämnena måste spjälkas loss från födan för att kunna upptas av blodet, vilket sker i matspjälkningen, varefter ämnena cirkulerar i blodomloppet tills de når målcellerna. Hjärt- och kärlsystemet självt förser cellerna dels med ämnesomsättningshormoner, dels med syre. Via utsöndringen och mag- och tarmsystemet lämnar slaggprodukter kroppen och ämnen absorberas. (källa)
  4. Rynkor som uppkommer tillfälligt i huden beror på muskelsammandragningar eller på yttre påverkan på huden. Ung hud som rynkas får många små, tunna rynkor, medan äldre hud får djupare fåror, eftersom huden förlorar sin elasticitet med åldern. Åldrandet av huden med permanenta rynkor beror dels på intrinsikala faktorer (egenskaper som uppkommer av själva åldrandet) och extrinsikala (yttre påverkan som UV-strålar, hudsjukdomar, skador, osv). De intrinsikala faktorerna påverkar både mekaniska egenskaperna och själva hudstrukturen. Hudens intrinsikala åldrande leder till minskat kollagen och tunnare elastiska fiber i dermis samt torrare hud. Mekaniska faktorer är följderna som åldrandets förändrade muskelstrukturer och benstomme leder till. Det finns också ett intrinsikalt åldrande i huden - det så kallade kronologiska åldrandet av huden - som troligen beror på telomererna i kromosomerna som med ökad ålder blir kortare och kortare vilket får flera negativa konsekvenser för cellförnyelsen, också i huden. Till det kronologiska åldrandet hör vidare förändrade hormonnivåer och dessas aktivitet i kroppen, vilket också påverkar uppkomsten av permanenta rynkor både direkt i huden och i förutsättningarna. Östrogen är ett av de hormoner som påverkar hudstrukturen, och är ett av de tidigast kända hormonerna som har samband med hudens åldrande. Lägre nivåer östrogen leder till tunnare hud, ökar hudens torrhet men minskar dess elasticitet och mängd kollagen, minskar lipidnivåerna i ytterhuden, med fler förutsättningar för uppkomsten av permanenta rynkor. Det finns dock stora variationer bland folk i hur mycket menopausens minskade östrogennivåer påverkar hudens åldrande, en möjlig förklaring kan vara förekomsten av östrogenreceptorer i huden. Andra hormoner som också skapar förutsättningar för detta är testosteron, tyroxin, melatonin, tillväxthormon, kortisol, D-vitamin, och andra som bland annat påverkar hudens kalciumomsättning. Gravitationen tycks påverka huden genom att göra den slappare. (källa)
  5. Selen ingår i ett protein som omvandlar ämnesomsättningshormonerna tyroxin till trijodtyronin. Nivåerna av selen sjunker vid allvarliga kroppsskador, vilket leder till en minskad konvertering av tyroxin till trijodtyronin. (källa)
  6. Syntesen av tyrosin och jod vid tyreglobulinet bildar så kallat tyroxin (T4) vilket är ett av de två viktigaste tyreoideahormonerna. Omkring 80 procent av T4, normalt sett, dejoderas till trijodtyronin (T3) i vävnaderna. T3 är mycket mer aktivt än T4, som i stor utsträckning är ett prohormon. En del T3 bildas också i sköldkörteln. Omkring 20 procent av det totala T3 bildas där genom att överblivna rester från produktionen av T4, monojodtyrosin och dijodtyrosin, dejoderas av ett sköldkörtelenzym, jodtyrosindejodinas typ II. (källa)
  7. Tyroxin (C15H11I4NO4), T4 är ett hormon som bildas i sköldkörteln (tyroidea). T4 och det andra sköldkörtelhormonet T3 bildas genom att två joderade tyrosinmolekyler i samma tyreoglobulinmolekyl kopplas samman. Sköldkörteln har ett lager av T3 och T4 som vid normal förbrukning räcker i ungefär 2-3 månader. Sköldkörtelhormonerna transporteras i kroppen antingen bundet till olika plasmaproteiner, eller fritt i blodet. Cirka 0,2% av T4 transporteras fritt i blodet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.