Törnsnår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder törnsnår, varianter, uttal och böjningar av törnsnår

Törnsnår synonym, annat ord för törnsnår, vad betyder törnsnår, förklaring, uttal och böjningar av törnsnår.

Vad betyder och hur uttalas törnsnår

Törnsnår uttalas törnsnår variantform till törnesnår.

Ordformer av törnsnår

törnsnår variantform till törnesnår

Andra språk

Törnsnår på Engelska

  • thorn bushes

Hur används ordet törnsnår

  1. Äppelträden är tydliga exempel på den stora förändring och rika formväxling som domesticering (odling) kan medföra hos en växtart. De vilda formerna är ofta höga träd (upp till 10 m) med en del kvistar utbildade till kraftiga tornar. Vildaplarna utgör därför ofta en stor del av de törnsnår, som frodas på torra ställen i lundar och skogsbryn, fredade som de genom sin beväpning är mot människans och de större djurens angrepp. Även vildäpplena blir därigenom svåra att komma åt, så länge de sitter kvar på trädet. De vilda frukterna är även som mogna för kärva och beska för att människor ska vilja äta dem. Men det finns några allätande djur som äter de frukter som fallit till marken, till exempel älg, vildsvin, grävling och kråka. Jämför dessa vilda äppelträd med de låga, yvigt greniga äppelträden i en fruktträdgård och deras saftiga äpplen med sin friska syra och behagliga doft. I Sverige och Finland skördas mogna trädgårdsäpplen ända upp till 63° nordlig bredd (ungefär vid Sundsvall och Kuopio) och i Norge ännu nordligare. Redan i förhistorisk tid fanns både vilda och odlade äppelträd i Europa. Man har upptäckt att pålbyggnadsfolken vid södra och mellersta Europas sjöar använde vildäpplen och gömde dem, skurna på längden och torkade, som vinterförråd. Vildäpplena är användbara till äppelvin (cider). I England har 50 000 fat cider under ett år utvunnits av vilda äpplen på ett område av 150 km2. (källa)
  2. P. r. pallidus – förekommer i torra törnsnår i östra Etiopien och Somalia. (källa)
  3. Svartstrupig järnsparv tivs i låga och täta törnsnår och undviker öppna ytor. I Uralbergen hittas den bland granar i den subalpina zonen liksom i lärkskog och videsnår, medan underarten huttoni ses i både barr- och lövskog samt i enbuskmarker. Arten häckar från maj till augusti och tros vara monogam. I det skålformade boet placerat i ett träd eller i en buske, vanligast i gran eller en, läggs tre till fem ägg. Den livnär sig huvudsakligen på insekter och små spindeldjur, liksom mask och sniglar. (källa)
  4. Fågeln förekommer i brutet sten- eller sandlandskap med törnsnår, framför allt vid torra flodbäddar, men även i bergsskogar, odlade områden och trädgårdar. På Arabiska halvön ses den i frodig vegetation i branta wadis. Den livnär sig liksom andra solfåglar av nektar, men även frukt från Salvadora persica, insekter och spindlar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.