Ullgarn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ullgarn, varianter, uttal och böjningar av ullgarn

Ullgarn synonym, annat ord för ullgarn, vad betyder ullgarn, förklaring, uttal och böjningar av ullgarn.

Synonym till ullgarn

Vad betyder och hur uttalas ullgarn

Ullgarn uttalas ull|garn och är ett substantiv, böjs som ¹garn.

Ordformer av ullgarn

Singular

ullgarn
obestämd grundform
ullgarns
obestämd genitiv
ullgarnet
bestämd grundform
ullgarnets
bestämd genitiv

Ullgarn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ullgarn

  1. Ylletyg är vävt av ullgarn, tidigare ansågs att ylletyger skulle innehålla minst 40 % ull, men numera finns ingen kvantitetsmässigt bestämd definition. (källa)
  2. Ullgarn är tråd som framställts genom att sno samman hår som täcker fårens med flera djurs hud. Även tråd från alpackans, kaschmirgetens, angoragetens, lamans och kamelens fällhår kallas ullgarn, men ojämförligt viktigast är fårullen. (källa)
  3. Som allmogevävnad har krabbasnår förekommit i stora delar av Sverige, främst Skåne, Blekinge, Småland, Öland, Västmanland, Dalarna samt södra och mellersta Norrland. Bottnen är ofta ripsartad, och inslaget täcker hela bottnen, men på bland annat blekingska hängkläden är botten i tuskaftat linne. Materalet är ofta ullgarn i mönster och linne i varp och botten, mäven även helle ylle- eller linnevävnader förekommer. (källa)
  4. I Sverige är tekniken ganska ny. Sängtäcken i vit mönstrad noppväv av bomull blev mycket populära under 1800-talet och spred sig snabbt över hela landet. På Gotland, Mellansverige och Västergötland har även noppvävar i färgat garn tillverkats. I Norrland har noppväv av ullgarn förekommit. (källa)
  5. Plädar vävs ofta i ull, men andra material kan förekomma. Efterbehandling av ullvävda plädar är ruggning, som inom industrin oftast utförs maskinellt. Hobbyvävare skickar in enstaka plädar för ruggning och måste då väva särskilda partier för fästanordning. Vid dubbelspolat inslag av ull ger ruggningen en tjockare pläd än vid ett enkelspolat inslag. Ullgarnets kvalitet påverkar också resultatet. En pläd som vävs med hårdtvinnat ryagarn kan inte ruggas till samma mjuka kvalitet som ett ullgarn som tvinnas lösare vid spinningen. (källa)
  6. Poplin är ett hårt, tätt tyg vävt i tuskaft. Ursprungligen tillverkades poplin av med varp av silke och inslag (väften) av ullgarn, men idag görs poplin av ull, bomull, silke eller viskos. (källa)
  7. Pärk är ett gammalt gotländskt bollspel som utövas utomhus. Bollen, som är tillverkad av ullgarn lindat kring en hårdare kärna och täckt av garvat fårskinn, skall slås med handen eller sparkas med foten, på volley eller efter första studs. Det finns två varianter, bakpärk och frampärk, där bakpärk är vanligast. (källa)
  8. Raggsocka är en stickad strumpa av grovt garn, även kallad "tjocksocka" i norrländskt folkmun, används vintertid, gärna över vanliga strumpor. Raggsockor tillverkas ofta av ullgarn eller av garn i en blandning mellan ylle och syntetmaterial. (källa)
  9. Samedräkten har under århundraden burits av samiska kvinnor och män. Först i mitten av 1900-talet började samerna köpa kläder i större skala. Tidigare tillverkades alla kläder i hemmet av kvinnorna. Materialet fick man från renen, till exempel användes renens päls till varma vinterpälsar och av renens senor spann kvinnorna sytråd. Man köpte också material som vadmal, kläde och andra tyger och ullgarn till band. Traditionellt består dräkten av kolt, byxa med långa ben och dragsko, huvudbonad, bälte, barmkläde och renskinnsskor. (källa)
  10. Spinnrocken har sitt ursprung i hjulrocken, som är av orientaliskt ursprung. I Europa är hjulrocken känd från 1338. Spinnrocken, som till skillnad från hjulrocken är försedd med vingspindel, och senare även trampa, är mer effektiv än hjulrocken, och ger en hårdare snodd tråd. För ullgarn har den bland annat i England inte ansetts lämplig, och ännu på 1700-talet användes främst hjulrockar där. Richard Arkwrights spinnmaskin var baserad på hjulrocken. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.