Underbygga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder underbygga, varianter, uttal och böjningar av underbygga

Underbygga synonym, annat ord för underbygga, vad betyder underbygga, förklaring, uttal och böjningar av underbygga.

Synonym till underbygga

Vad betyder och hur uttalas underbygga

Underbygga uttalas under|bygga och är ett verb (lös eller fast sammansättning) underbyggde.

Ordformer av underbygga

Aktiv

underbygga
infinitiv
underbygger
presens
underbyggde
preteritum
underbyggt
supinum
underbyggande
presens particip
underbygg
imperativ

Passiv

underbyggas
infinitiv
underbyggs
presens
underbyggdes
preteritum
underbyggts
supinum

Perfekt particip

underbyggd en
~ + subst.
underbyggt ett
~ + subst.
underbyggda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

underbygges
presens

Underbygga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Underbygga på Engelska

  • support, substantiate - foundation, grounding, substructure, a well-founded argument

Hur används ordet underbygga

  1. En vanlig missuppfattning är att högt sidantal generellt värderas högre vid betygssättning, men det egna arbetets resultat och slutsatser är långt viktigare. Tvärtom bör studenter eftersträva att uttrycka sig effektivt och hålla sig till en röd tråd, och att endast redovisa sådana källor och resultat som underbygger slutsatserna. Betygssättning och eventuella kompletteringsuppgifter baseras i hög grad på studiens nyhetsvärde, på att slutsatserna är välunderbyggda, på författarens förmåga att försvara sitt arbete i samband med muntlig presentation, på författarens insikt om studiens svagheter, på författarens uppvisade förståelse och förmåga att applicera kunskaper och färdigheter från utbildningen på nya problemställningar, på rapportens begriplighet, med mera. Krav på sidantal och omfattningen av det egna arbetet varierar mellan vetenskapsområdets tradition och förutsättningar. (källa)
  2. Chapmans vindskala, som publicerades 1779 av Fredrik Henrik af Chapman, är en skala för olika vindstyrkor som baserades på fullriggares segelföring i olika vindar. Den publicerades flera decennier före Beauforts mer kända vindskala, som hade samma utgångspunkt. Chapman underbyggde gruppindelningen med noggranna mätningar av vindtrycket med hjälp av ett enkelt handhållet instrument enligt en princip, som angetts av den franske vetenskapsmannen Pierre Bouguer några år tidigare. (källa)
  3. Personkult är dyrkan av en levande eller död person, som oftast är en andlig eller politisk ledare. Vanligen får personen, även i politiska sammanhang, närmast gudomliga drag. Kulten underbyggs ofta av sägner med inslag av övernaturliga eller heroiska händelser i anknytning till personen. Den kan uttryckas i en trohetsed till ledaren, som måste sväras av medborgare, militärer och statliga tjänstemän. (källa)
  4. Som metafor används gungfly ofta för att beskriva en dåligt underbyggd teori eller åsikt. (källa)
  5. Det råder delade meningar om den svealändska hundaresindelningens ålder och ursprung. Ett huvudproblem är att hundaresindelningen dyker upp i bevarade skriftliga källor först på 1100- och 1200-talen då den redan hade förlorat sin praktiska militära betydelse. En väl underbyggd teori utgår från det kända faktum att hundaret var indelat i åtta tolfter, vilket har antagits bero på att ett ledungsskepp (snäcka) hade tolv par åror. Ett hundare skulle alltså enligt denna teori ställa upp med 8 x 12 = 96 man, vartill kom fyra styrmän, totalt alltså 100 man. Under medeltiden övergår man till att kalla även hundaret för härad. (källa)
  6. Att studera begreppet "adverb" blir därför för lekmannen mindre en fråga om att nå insikt om faktiska grammatiska fenomen, och mer en fråga om att bemästra de olika bruk av begreppet "adverb" som funnits och finns i texter om grammatik, även i moderna och vetenskapligt underbyggda verk som Svenska Akademiens språklära och Svenska Akademiens grammatik. (källa)
  7. På senare tid har olika dieter dykt upp och försvunnit allt oftare och det beror på den rigorösa forskning som bedrivs i ämnet. Bland de kosthållningar som förekommer finns både vetenskapligt underbyggda och pseudovetenskapliga dieter. Orsaken till all den forskning är bland annat sökandet efter en hälsosammare kost som ska utrota välfärdssjukdomar som fetma, cancer, allergi och diabetes. Dieter som sägs kunna ge hjälp mot övervikt har blivit mycket uppmärksammade, till exempel atkinsdieten. En annan typ av dieter är de som utesluter processade matvaror och istället äter slowfood, ekologisk mat, stenålderskost och levande föda. Dieter som i olika grad utesluter animaliska matvaror är vegetarisk och vegankost. Andra typer kan vara kosher, halal, LCHF och medelhavskost. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.