Upp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder upp, varianter, uttal och böjningar av upp

Upp synonym, annat ord för upp, vad betyder upp, förklaring, uttal och böjningar av upp.

Synonym till upp

Andra språk

Upp på Engelska

  • up - towards a higher position, upwards, climb (up) a tree
  • up - to a standing (erect) position (from a recumbent position), stand up
  • up - in a higher position, hold up a sign
  • open - break open a lock, tear open a wound
  • up - until something is finished, eat up, burn up
  • up - check up, take (write) down, ring up
  • up

Hur används ordet upp

  1. I början av tändningen av elden skall man använda torra kvistar och grenar från träd som står upp. Träd som ligger på marken är ofta murkna och olämpliga att elda med. Växande träd och grenar innehåller också mycket vatten och är också olämpliga. När man sedan har fått upp fyr på brasan kan man lägga på lite större vedträn, nu kan de även vara lite färskare och torkar även om de är lite fuktiga. Hårda träslag som till exempel bok, alm, ask, lönn och ek, brinner mycket bra och ger ifrån sig mycket värme och glöder länge. Mjuka träslag brinner fort och sprätter glöd. Man skall komma ihåg att fuktig ved kan vara bra ibland, eftersom det blir mycket rök när man eldar fuktig ved så kommer mygg, knott och flugor att försvinna. (källa)
  2. Nätmelon (Reticulatus-Gruppen) Gul, klotrund, relativt stor med ett skrovligt nätmönster på hela ytan. Gulorange fruktkött. Hållbar upp till 14 dagar vid kylförvaring, upp till 5 dagar vid rumstemperatur. Galiamelon är en sort av nätmelon. (källa)
  3. Vissa delar vidare också upp den i underarterna. (källa)
  4. Cameoroll, även gästroll eller kaméroll, kallas ett gästspel av en känd person i en film. Det är ofta fråga om en statistroll där personen bara syns i förbifarten, i bakgrunden av filmen. En cameoroll kan också vara då en rollfigur från en bok eller tecknad serie dyker upp i en annan författares verk eller när en datorspelsfigur dyker upp i ett helt annat spel än det figuren vanligtvis medverkar i. (källa)
  5. Arten delas idag upp i de två underarterna Syncerus caffer nana och Syncerus caffer. Dessa båda taxon har tidigare behandlats som olika arter. Dessutom delar vissa auktoriteter upp arten i ytterligare en underart Syncerus caffer brachyceros, men dess taxonomiska ställning är omdiskuterad. Ytterligare ett 30-tal underarter som inte är godkända finns beskrivna. (källa)
  6. Det var en gång en vallpojke som vallade sina getter i närheten av en stuga där det bodde en jätte. Pojken tog en bit ost och rullade i aska och stoppade på sig. Nästa gång pojken gick förbi med sina getter stormade jätten ut ur stugan, plockade upp en stenbumling och krossade den i handen medan han hotade pojken med att nästa gång så skulle det vara pojken som krossades i hans hand. Pojken lät sig inte skrämmas, utan plockade fram ostbiten, som nu såg ut som en sten och kramade den så vasslen rann mellan fingrarna på honom och sa att han skulle krama ur jätten som han gjorde med stenen, vilket skrämde jätten som gick in till sitt. När de möttes nästa dag föreslog pojken att de skulle tävla i yxkastning, den som kunde kasta så högt att yxan inte föll ned skulle vinna. Jätten kastade mycket högt, men yxan föll dock ändå ned. När det var pojkens tur att kasta smög han ned yxan i sin ryggsäck i kaströrelsen utan att jätten hann se det, och gav på så sätt intryck av att han kastat upp yxan, men att den inte kom tillbaka. (källa)
  7. När inlandsisen började lämna södra Sverige kom de första trädslagen, asp, björk och sälg, in från Danmark. Invandring skedde främst under varmare perioder 10 800 till 8 900 f.Kr. Omkring 7 000 f.Kr. var aspen allmän i hela Götaland och omkring 3 000 f.Kr. hade den kommit upp mot fjälltrakterna. Idag finns aspen i hela landet upp till trädgränsen och är Jämtlands landskapsträd. (källa)
  8. Västra leden är en vandringsled i Kebnekaisemassivet i Kiruna kommun i Lappland. Leden börjar vid Kebnekaise fjällstation och slutar på Kebnekaises sydtopp och ärösad med jämna mellanrum med rödmarkerade stenar. Västra leden är den mest trafikerade leden mot Sydtoppen på grund av dess lättillgänglighet, den utgår från fjällstationen och kräver inte specialkunskaper i klättring eller glaciärvandring, utan endast god kondition och någorlunda fjällvana. Bland annat på grund av de branta stigningarna, är Västra leden bäst lämpad för vandring under barmarksperioden. En mindre brant väg upp är Durlings led. (källa)
  9. Han var huvudpersonen i "Interview with the Vampire", och i "The Vampire Lestat" återförenas han med Lestat igen. I "The Queen of the Damned", är han inte med så mycket, egentligen bara i slutet, och i "The Tale of the Body Thief" vänder han ryggen till Lestat när denne bad honom om hjälp. I "Merrick" hjälper Merrick honom att kalla upp Claudias ande, och efter det gör han Merrick till vampyr och möter sedan morgonsolen. Kvällen efter vaknar Lestat upp, och efter tårfyllda bönanden från Merrick, häller han sitt blod på Louis och bringar honom tillbaka, starkare änågonsin tidigare. (källa)
  10. Adventsstjärna eller julstjärna är ett stjärnformat julpynt med elektrisk belysning, som hängs upp i fönster vid första advent. Den skall påminna om Betlehemsstjärnan. Seden kommer från Tyskland där den ursprungligen var en del i den herrnhutiska traditionen. Förutom Tyskland är adventsstjärnan även vanlig i bland annat Sverige. Adventsstjärnan brukar plockas ned på Tjugondag knut. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.