Uppspelt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppspelt, varianter, uttal och böjningar av uppspelt

Uppspelt synonym, annat ord för uppspelt, vad betyder uppspelt, förklaring, uttal och böjningar av uppspelt.

Synonymer till uppspelt

Vad betyder och hur uttalas uppspelt

Uppspelt uttalas upp|spelt och är ett adjektiv.

Uppspelt betyder:

Ordformer av uppspelt

Böjning (i positiv) uppspelt en ~ + subst. uppspelt ett ~ + subst. uppspelta den/det/de ~ + subst. uppspelte den ~ + mask. subst.

Uppspelt är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Uppspelt på Engelska

  • in high spirits - the children were in such high spirits that they could not sleep

Hur används ordet uppspelt

  1. Familjemedlemmar och republikanen Ernst Wigforss porträtterar kung Gustaf likartat. Han hade en naturlig, beslutsam, rättvis och ärlig personlighet, som med sin nedärvda plikt som drivkraft utövade sitt ämbete utan prestigeskäl och utan att någonsin glömma sin ställning. Som privatperson kunde han vara "uppspelt som en pojke, full av skämt och gamman" och tillbringade fritiden helst med glada människor han kunde umgås med på ett otvunget sätt. I hans ämbete var "älskvärd vänlighet" ett genomgående personlighetsdrag, och en "osökt och självklar värdighet". (källa)
  2. Vid schizofreni är affekterna vanligen generellt avflackade, vissa mentala symtom (till exempel paranoia) kan skrämma den drabbade, men personen reagerar inte känslomässigt på reella stimuli. Till det avflackade känslolivet kan den som drabbats av schizofreni samtidigt ha opassande känslor, till exempel skratta utan orsak (eufori), plötsligt bli aggressiv eller uppspelt, dessa sinnesstämningar uppkommer utan yttre stimuli utan utlöses av personens inre liv. Stimuli som normalt hade väckt känslor, är den som drabbats av schizofreni vanligen oberörd av, personen blir inte glad, sorgsen, nyfiken, kärleksfull eller arg när sådana känslor är motiverade. (källa)
  3. Kardinaltetran är betydligt känsligare än neontetran och får mycket lätt neonsjukan. Den tål inte några större förändringar i vattenvärden. Kardinaltetran har odlats flera gånger i Sverige, men den anses som direkt svårodlad. Kardinaltetran vill ha akvarium med mycket växter, men ändå med mycket utrymme att simma på, gärna också flytväxter att gömma sig under. Den trivs också med lätt surt vatten och gärna om vattnet är litet brunaktigt då det filtrerats över torv. Kardinaltetran hålls i temperaturer mellan 23 och 26 grader, och trivs bättre runt 26 grader än runt 23. Vid delvattenbyte blir den (liksom andra tetror) gärna uppspelt och extra aktiv då den upplever detta som början på en regnperiod. (källa)
  4. Amanisolfågeln är en liten (9 cm), skogslevande solfågel. Hanen har gnistrande grön på huvud och ovansida, med konstraterande vit undersida. När den är uppspelt syns röda tofsar på bröstsidan. Honan är genomgående gråaktig, utan reichenowsolfågelns olivgröna och gula toner. Sången beskrivs som en ljus mix av "chissick" och andra omusikaliska ljud, medan kontaktlätet är ett "seeet". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.