Glad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glad, varianter, uttal och böjningar av glad

Glad synonym, annat ord för glad, vad betyder glad, förklaring, uttal och böjningar av glad.

Synonymer till glad

Vad betyder och hur uttalas glad

Glad uttalas glad och är ett adjektiv glatt glada.

Glad betyder:

Ordformer av glad

Böjning (i positiv) glad en ~ + subst. glatt ett ~ + subst. glada den/det/de ~ + subst. glade den ~ + mask. subst. Komparation gladare en/ett/den/det/de ~ + subst. gladast är ~ gladaste den/det/de ~ + subst.

Glad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Glad på Engelska

  • pleased, happy - enjoying pleasure and contentment, very happy, happy laughter, good news, be happy about sth., look pleased and happy
  • fond - trigger-happy, fond of the pleasures of the table

Hur används ordet glad

  1. Tack, jag är väldigt glad och stolt. Jag har alltid beundrat Olof Lagercrantz sätt att skriva. Han tänkte på läsaren, på att vara begriplig, och han bekämpade snömoset i kulturjournalistiken. Han får det att se ut som om det är lätt att skriva. (källa)
  2. Det är som att ta en långpromenad med en god vän. Inte han eller hon du träffar jämt. Ni som garvar åt att någon av er blev lite för full på senaste festen, ni som jämför bostadspriser eller suckar över hur dumma de är på jobbet. Nej, det här är en vän du inte träffat på länge. Och du har berättat något viktigt. Om ditt liv, om något som oroar dig, eller som gör dig glad. (källa)
  3. Genius (eller genie, plural genier, uttalas med mjukt 'j', till skillnad från geni/genier, som uttalas med sch-ljud, är i den romerska religionen namnet på den personliga skyddsande som varje man ansågs ha och som följde honom från födelsen till döden. Det var ett väsen av gudomlig natur, men oskiljaktigt förbundet med individen. På samma sätt hade varje kvinna sin juno (ej att förväxlas med gudinnan Juno). Särskilt på födelsedagen, men även vid andra högtidliga tillfällen, offrade man åt sin genius och gjorde sig, honom till ära, en glad dag. Genien uppfattades i folktron egentligen som en god ande, men framställdes av filosoferna ibland som en ond. (källa)
  4. Glad (även Gladh) är ett efternamn, men också ett väldigt ovanligt förnamn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.