Fryntlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fryntlig, varianter, uttal och böjningar av fryntlig

Fryntlig synonym, annat ord för fryntlig, vad betyder fryntlig, förklaring, uttal och böjningar av fryntlig.

Synonym till fryntlig

Hur används ordet fryntlig

  1. Med ömsom lock och ömsom hot gjorde Martin Svensson sig ett namn, att alltid ligga steget före såväl makthavare som allmänhet. Ingen nekade honom en uppgörelse för då visslade "en djävel i luften" såsom Martin uttryckte det när han och fyra andra satt och åt på en av Malmös finare restauranger. Han var allmänt känd som en ganska fryntlig karl, en människa som hade lätt för att skratt. Men han var en dubbelnatur. Han var känd som en slagskämpe och ägde en förmåga att öva inflytande på andra — även utan hjälp av våld — som nästan kunde betecknas som magisk. Alla var rädda för honom, föll undan för honom, hjälpte honom motvilligt med hans alltmer brottsliga gärningar. När han äntligen anhölls och häktades kändes det som en lättnad i bygden. Folket i Veberöd kunde andas ut. Häktningen skedde nästan på 25-årsdagen efter mordet på Bengt Larsson och avslöjade en långvarig kriminell verksamhet som omfattade mordbränder, försäkringsbedrägerier, förfalskningar och kröntes av mordet på hans hushållerska Emma Andersson i september 1927. Han dömdes till livstids straffarbete, som han avtjänade på Långholmens centralfängelse. Han avled 1934 och begravdes på Dalby kyrkogård i nuvarande Lunds kommun. (källa)
  2. Gussie beskriver för Bertie en metod han med Jeeves hjälp har utformat för att komma över sin nervositet över att tala offentligt: att förakta sin publik. Han har skrivit ned de värsta invektiven mot sina medmänniskor, bland andra Bassett och Spode, i en anteckningsbok som han emellertid lyckas förlägga. Jakten på denna bok, jämte försöken att stjäla silversnipan, blir historiens röda tråd. Den påhittiga "Stiffy" Byng, kusin till den väna Madeline, tvingar även Bertie och sin blivande make Harold att ställa upp på en rad märkliga upptåg. Inte minst vill hon stjäla kasken från den besvärlige konstapel Oates, som misshagat hennes terrier Bartholomew, en allt annat än fryntlig jycke. Under en period ansätts Bertie av både Gussie, faster Dahlia och Stiffy med krav om att stjäla snipan samtidigt som Spode hotar att mosa honom om han ens närmar sig den. Parallellt måste Bertie även se till att Gussie och Madeline förblir ett par eftersom han står näst i tur på hennes lista över presumtiva makar. Med Jeeves hjälp hittar Bertie det perfekta sättet att klämma åt Spode: en känslig uppgift som inte får komma till hans anhängares kännedom, och kan efter många ytterligare turer se till att både kosnipa och anteckningsbok hamnar där de ska. (källa)
  3. Sången utspelar sig när Gamla testamentets Noa strandar på berget Ararat varefter hand lät anlägga en vingård. Där tar dock den bibliska kopplingen slut. Istället skildras Noach som en fryntlig "gubbe" med enkla vanor som inte använder peruk, och dricker sitt vin i botten utan att bry sig om att skåla. Hans tillvaro framstår som enkel idyll, i samvaro med en tolerant "gumma" i en paradisisk ny värld. Han framställs också som människovän då han planterat vinrankor till allas glädje. (källa)
  4. Major Gowen är före detta yrkesofficer och bor permanent på makarna Fawltys hotell (enligt Basil Fawlty den gäst som bott längst på hotellet). Exakt vad Gowen gjort som officer är oklart men det är ganska troligt att han tjänstgjort i andra världskriget. Fastän en omtyckt gäst och en oftast fryntlig - om än förvirrad - figur synes majoren i sina åsikter vara en typisk produkt av brittisk imperialism. I en längre utläggning förklarar majoren skillnaden mellan "niggers" och "svartskallar" för Basil. Majoren avskyr tyskar vilka han avfärdar som "krauts" och "rötägg." Tyska kvinnor anser han dock som goda kortspelare. Trots sina försök att hjälpa Basil rör han ofta till det för honom och han får även för sig saker, som då han tror att ett uppstoppat älghuvud talar med honom. Majorens främsta intresse är att läsa tidningen (som han ständigt är på jakt efter) även om han blir nedslagen av alla strejker ("Strikes, strikes, strikes... why do we bother, Fawlty"). Han är dock desto mer road av att läsa om Cricketresultaten. Han tar sig även gärna ett glas. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.