Utbyte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utbyte, varianter, uttal och böjningar av utbyte

Utbyte synonym, annat ord för utbyte, vad betyder utbyte, förklaring, uttal och böjningar av utbyte.

Synonymer till utbyte

Vad betyder och hur uttalas utbyte

Utbyte uttalas ut|byte och är ett substantiv -t -n.

Utbyte betyder:

Ordformer av utbyte

Singular

utbyte
obestämd grundform
utbytes
obestämd genitiv
utbytet
bestämd grundform
utbytets
bestämd genitiv

Plural

utbyten
obestämd grundform
utbytens
obestämd genitiv
utbytena
bestämd grundform
utbytenas
bestämd genitiv

Utbyte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Utbyte på Engelska

 • exchange - exchange a one-room apartment for a two-room apartment
 • benefit - also, pleasure, profit, the trip was of great benefit to me

Hur används ordet utbyte

 1. Olika källor till A-vitamin ger efter omvandling olika utbyte verksam A-vitamin. Mängden som krävs för att ge en viss mängd verksam A-vitamin mäts i retinolekvivalenter (RE), där 1 µg A-vitamin motsvarar 1 retinolekvivalent, vilket också är lika med 1 µg retinol. (källa)
 2. I Sverige utfärdades adelsbreven av kungen och tidvis av riksrådet. De föregicks av frälsebreven som från 1300-talet utfärdades till dem som i utbyte mot rusttjänst åtnjöt skattefrihet. (källa)
 3. I Sverige gäller numera att det ofta inte krävs någon individuell gasmätning för hushållsapparater (gasspis) utan en fast summa debiteras istället. Vid användning av större förbrukare av typ gasdriven värmepanna eller varmvattenberedare krävs dock i allmänhet en individuell mätning med en gasmätare. Mätaren skall i så fall placeras i ventilerat utrymme (dock ej i badrum) och vara enkelt åtkomlig för kontroll, avläsning och utbyte. (källa)
 4. Den vanligaste arbetsuppgiften för en guldsmed 2014 som arbetar i en egenägd, eller som anställd i butik med en guldsmedsverkstad, vilka är den största arbetsmarknaden, är reparation av smycken och kedjor i guld och silver, storleksändring av ringar, förstärkning eller utbyte av ädelstensfattningar, ditsättning av tappade ädelstenar eller pärlor, polering och rengöring. Nytillverkning av specialbeställningar från kund eller nytillverkning av egendesignade smycken samt gravyr av smycken och doppresenter. Värdering och probering av smycken och ädelstenar. Detta kan naturligtvis variera då vissa butiker inte utför nyproduktion utan endast utför reparationer eller omarbetning eller tvärtom. En vanlig arbetsuppgift kan också vara nyproduktion av kraftiga halskedjor i guld som väger över 50 gram, vilket dock minskat under hela 2000-talet. (källa)
 5. Handelsvägen från varjagerna till grekerna möjliggjorde redan under 800-talet att varor kunde fraktas mellan Nordeuropa och Bysans utan att segla genom Medelhavet. Hansan kom senare att bli betydelsefull för utbyte av varor över Östersjön, och Europas uppsving efter digerdöden var inledningen till en enastående framväxt av välstånd och handel. (källa)
 6. I Sverige finns en standard för utbyte av bokföringsinformation mellan redovisningssystem som kallas SIE. Den administreras av intresseföreningen SIE-gruppen. (källa)
 7. Hyperbol räknas till troperna, eftersom ett utbyte från det "egentliga" till det "oegentliga" sker i figuren. Till exempel: En väska som väger 5 kilo blir med hjälp av en hyperbol "Väskan väger ett ton". Inom retoriken anses hyperbolen vara en stegringsfigur. Vilket behov det finns för hyperbolen att överdriva för att anses just som en hyperbol varierar från text till text. I vissa texter krävs en liten överdrift, i andra en stor för att det skall anses en hyperbol. Hyperbolen är starkt kopplad till ironi och metafor. Men kan också, enligt Lindqvist, vara underkategori till synekdoke, där något omfattande ger uttryck till något mindre eller något litet till något omfattande. (källa)
 8. Historiskt syftar termen älskarinna på en hålldam, en kvinna som ofta var av lägre rang än sin ofta gifta älskare, och som försörjdes av honom i utbyte mot sexuella tjänster. Hennes barn kallades för oftast för oäkta barn eller horbarn. Fadern kunde lagligen erkänna sina utomäktenskapliga barn som sina, men de kunde inte uppnå samma sociala status som fadern. En kunglig far kunde adla sina utomäktenskapliga barn, medan en adlig far kunde ge dem gåvor och hjälpa dem i deras yrkesval med hjälp av sina kontakter. (källa)
 9. En häxa är en kvinna som tros ha övernaturliga, magiska krafter. Förekommer i böcker och sagor. Magi existerar i varierande grad i olika trossystem runt om i världen, och olika kulturer har olika definitioner av vad en häxa är. I det gamla Europa var en häxa en person som enligt dåtida teologi hade försvurit sig till Satan, och i utbyte fick lära sig magi av honom. I det gamla Europa förekom under tidig modern tid häxjakt, där människor ställdes införätta anklagade för att vara häxor och avrättades i häxprocesser. (källa)
 10. I kulturfrågor, betonas starkt den inhemska kulturen och traditionen. Detta hindrar dock inte ett internationellt kulturellt utbyte högerextrema anhängare emellan inom västervärlden, så kallad vit makt-musik produceras följaktligen i hela västvärlden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.