Utrop Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utrop, varianter, uttal och böjningar av utrop

Utrop synonym, annat ord för utrop, vad betyder utrop, förklaring, uttal och böjningar av utrop.

Vad betyder och hur uttalas utrop

Utrop uttalas ut|rop och är ett substantiv.

Ordformer av utrop

Singular

utrop
obestämd grundform
utrops
obestämd genitiv
utropet
bestämd grundform
utropets
bestämd genitiv

Plural

utrop
obestämd grundform
utrops
obestämd genitiv
utropen
bestämd grundform
utropens
bestämd genitiv

Utrop är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Utrop på Engelska

  • cry - exclamation, a cry of delight
  • offer at auction

Hur används ordet utrop

  1. Kristna pilgrimsfärder i Heliga landet och Jerusalem kunde fortsätta trots att araberna erövrat landet vid mitten av 600-talet. Seldjukernas framträngande i området i slutet av 1000-talet vållade småningom pilgrimerna stora svårigheter. Korstågsrörelsen hade sitt upphov i att påven Urban II vid kyrkomötet i Clermont den 27 november 1095 kallade till kombinerat pilgrims- och fälttåg till Heliga landet för att befria detta. Gensvaret blev enormt, folkskaran som samlats, så stor att den inte fick plats i katedralen, avbröt påven med utrop av "Deus vult!", 'Gud vill det!'. (källa)
  2. Kyros ryckte fram till svar, och efter en oavgjord drabbning drog Krösus sig tillbaka till Sardes, där han inneslöts av Kyros och efter 14 dagars belägring måste ge sig fången (546 eller 541 f.Kr.). Kyros behandlade honom väl och behöll honom alltid i sin närhet som vän och rådgivare. Om anledningen till denna mildhet mot den besegrade fienden finns två olika uppgifter. Enligt Herodotos dömdes Krösus att brännas levande och stod redan på bålet, då han mindes Solons yttrande att ingen bör prisas lycklig före sin död. Tre gånger ropade han Solons namn, och när Kyros, som hörde detta utrop, fick reda på dess betydelse blev han så tagen av hänsyftningen på all mänsklig lyckas förgänglighet att han skänkte Krösus livet. En annan forntida hävdatecknare, Ktesias, berättar att Krösus, som tagit sin tillflykt i Apollons tempel, fyra gånger blivit belagd med kedjor, men alla fyra gångerna på ett underbart sätt befriats från dessa, vilket Kyros tolkade som ett tecken till att den fångne konungen stod under skydd av den gud åt vilken han alltid med förkärlek ägnat sin dyrkan. (källa)
  3. Ramaskri är i modernt språk ett utrop av upprördhet. Ordet kommer från Bibeln, där Rama är en ort utanför Jerusalem, och är i sitt bibliska sammanhang snarare ett utrop av förtvivlan. (källa)
  4. Syntetiserat tal låter dock ofta monotont och tråkigt, även om uttalet av de enstaka orden skulle vara helt korrekt. Efter fonemgenerering måste talsignalen hantera språkets prosodi, det vill säga tempo, betoning och satsmelodi. Vissa av dessa skillnader finns att hämta redan i vanlig skriven text, till exempel i skiljetecken som kan hjälpa skilja mellan frågor, utrop och påståenden. Även då kvarstår en hel del problem, vilket kan åskådliggöras med följande enkla fråga som kan uttalas på minst fem sätt beroende på sammanhanget. (källa)
  5. Retoriskt utrop (exclamatio). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.