Vakenhet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vakenhet, varianter, uttal och böjningar av vakenhet

Vakenhet synonym, annat ord för vakenhet, vad betyder vakenhet, förklaring, uttal och böjningar av vakenhet.

Vad betyder och hur uttalas vakenhet

Vakenhet uttalas vaken|het och är ett substantiv -en.

Ordformer av vakenhet

Singular

vakenhet
obestämd grundform
vakenhets
obestämd genitiv
vakenheten
bestämd grundform
vakenhetens
bestämd genitiv

Vakenhet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vakenhet på Engelska

  • awareness, awakeness, wakefulness

Hur används ordet vakenhet

  1. Histaminet utsöndras kontinuerligt, men extra mycket vid vissa tillstånd, och endast i vaket tillstånd. Det agerar på många plan i kroppen och nervsystemet. Det påverkar immunförsvaret, mag-tarmsystemet, glatt muskulatur, glukoneogenes och som frisättare av signalsubstanser. I centrala nervsystemet påverkar histaminet vakenhet och nyfikenhet, samt inlärning, minne och dygnsrytm. (källa)
  2. Hypnos (ytterst av antik grekiska ὕπνος (hýpnos), "sömn") är ett transartat tillstånd mellan vakenhet och sömn, karaktäriserat av avslappning, fantasi, öppenhet för förslag och ett starkt fokus. Samt metoden att uppnå detta tillstånd. (källa)
  3. En kyrktupp symboliserar förkunnaren av Kristi lära, det vill säga dagens gryning i högre mening, och manar församlingen till vakenhet i dess kristliga liv. Att den kring en järnstång vridbara torntuppen alltid vänder huvudet mot vinden, utgör dessutom en sinnebildlig maning till den kristtrogne att modigt vända sig mot lärans fiender. Uppkomsten av kyrktuppen är oklar, vare sig den hör ihop med kyrklig symbolik eller möjligen går tillbaka på äldre föreställningar, då tuppen i så fall närmast haft en skyddande betydelse. (källa)
  4. Under djupsömn är den sovande svårväckt och kan ibland till och med vara tillfälligt desorienterad under de första sekunderna. Förutom dessa sömnstadier kan en individ också befinna sig i mellanstadier mellan två olika medvetandenivåer. Sömngång är till exempel ett mellanfenomen mellan djupsömn och vakenhet medan så kallat klardrömmande är REM-sömn med inslag av vakenhet. (källa)
  5. Vid narkolepsi förstörs orexininnehållande nervceller i perifornikala hypotalamus. Processen har bevisats vara autoimmun. De nervceller som förstörs tros framför allt ha en roll i stabiliseringen av sömn och vakenhet, det vill säga de konsoliderar både sömn och vakenhet och minskar risken för att vi ska vakna när vi sover och somna när vi är vakna. Förlusten av dessa celler leder således både till dagliga sömnattacker och uppsplittrad nattsömn. Typiskt för narkolepsi är att sömnattackerna innehåller REM-sömn, vilket skiljer dem från vanliga tupplurar som vanligtvis utgörs av icke-REM-sömn. De övriga symptomen vid narkolepsi tros bero på att fenomen som normalt hör till REM-sömn liksom "tränger in" under vakenhet. Hallucinationerna anses då utgöra dröminnehåll, och kataplexin och sömnparalysen alstras via den mekanism som normalt gör oss förlamade under REM-sömn (en fysiologisk förlamning av den viljestyrda muskulaturen inträder normalt under REM-sömn i syfte att hindra oss från att agera ut våra drömmar). (källa)
  6. Neurologiskt har noradrenalin betydelse främst när det gäller vakenhet, aktivitet, uppmärksamhet och vid depressioner. Noradrenerg aktivitet i hjärnan anses vara sänkt hos människor som lider av depression. Tricykliska antidepressiva ökar nivåerna av noradrenalin. Dock finns studier som tvärt om tyder på att gott humör och hög sinnesstämning korrelerar med låga nivåer noradrenalin, i likhet med kontroversen om huruvida depression kan definieras som serotoninbrist. (källa)
  7. Vaken – inte sovande, se Vakenhet. (källa)
  8. Vakenhet är ett fysiologiskt tillstånd, och motsatsen till sömn. Vakenhet karaktäriseras av det är ett medvetandetillstånd med visst mönster av aktivitet i hjärnan, där individen är medveten om och reagerar på omgivningen på ett sammanhägande sätt, exempelvis genom kommunikation, rörelse och födointag. Detta skiljer vakenheten från sömnen, där många externa intryck inte bearbetas av hjärnan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.