Vaken Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vaken, varianter, uttal och böjningar av vaken

Vaken synonym, annat ord för vaken, vad betyder vaken, förklaring, uttal och böjningar av vaken.

Synonymer till vaken

Vad betyder och hur uttalas vaken

Vaken uttalas vaken och är ett adjektiv vaket vakna.

Ordformer av vaken

Böjning (i positiv) vaken en ~ + subst. vaket ett ~ + subst. vakna den/det/de ~ + subst. vakne den ~ + mask. subst. Komparation vaknare en/ett/den/det/de ~ + subst. vaknast är ~ vaknaste den/det/de ~ + subst.

Vaken är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Vaken på Engelska

  • awake - keep awake
  • alert - keen, wide-awake, a bright youth

Hur används ordet vaken

  1. Från medeltiden finns uppgifter om firandet av julfastans ingång. På lucianatten slaktades julgrisen och det festades natten lång. Under 1300-talet, då den julianska kalendern gällde i Sverige och därmed även i Finland, var lucianatten årets längsta natt. Då ansåg man att övernaturliga makter var ute och härjade och att det därför var bäst att hålla sig vaken. Årets längsta natt var detsamma som midvinter och fungerade som motsvarighet till midsommaren. Vid den mörkaste tiden på året i det förkristna Norden, besvärjades ljusets makter för att få ljuset att återvända. Det är från dessa föreställningar kopplade till ljus, mörker och årets gång, som den svenska ljushögtiden runt den 13 december ursprungligen härstammar. Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna. Luciahögtiden kan därför sägas vara ett exempel på både synkretism och kristianisering. (wikipedia.org)
  2. Nattliv var ett radioprogram som samsändes i Sveriges Radio P3 och P4 från 2000. Ursprungligen sändes programmet från midnatt till 3.00 men under sista året ändrades sändningstiden till 02.03-04.00. Programmet avlöste det program som hette Nattradion. I januari 2006 ersattes Nattliv av programmet Vaken med P3 och P4. (wikipedia.org)
  3. Pekingese (populärt även pekinges eller pekines) är en hundras med ursprung i Kina och framavlad i Storbritannien som räknas som rasens hemland. Den är en dvärghund och sällskapshund. Rasen är sannolikt en dvärgväxtmutation av tempelhundar och fick bara ägas av den kejserliga familjen. Pekingesen liknar den rituella lejonhunden. De första fem pekingeserna kom till Europa efter att Peking intagits under andra opiumkriget. Efter andra världskriget var pekingese världens populäraste dvärghund. Det är en vänlig och värdig hund som är både vaken och intelligent. Den kan uppfattas som lite reserverad. Alla färger är tillåtna förutom leverbrun. (wikipedia.org)
  4. Sömnighet (latin: hypnæsthesia) är känslan av att vara på väg att somna eller att behöva kämpa för att hålla sig vaken. Sömnighet kan vara både subjektiv och objektiv, och även om det finns ett samband mellan subjektiv och objektiv sömnighet är det inte fråga om någon absolut korrelation. (wikipedia.org)
  5. Kroppen är biologiskt förberedd att sova under natten, då bl a sömnhormonet melatonin frigörs. Den är även anpassad efter att vara vaken och aktiv under dagen (den inbyggda dygnsrytmen). Kroppen behöver även vara vaken tillräckligt länge för att bygga upp ett sömntryck stort nog för att leda till sömn (sömn-vakenhets homeostasen). Brister i detta systems samspel leder till sömnstörningar (wikipedia.org)
  6. Trynet har samma funktion som för hundar, det vill säga när grisen är vaken och frisk är trynplattan våt. När den har sovit eller är sjuk blir trynet torrt. Det här är ett enkelt verktyg för att se hur grisen mår. (wikipedia.org)
  7. Uppmärksamhet är inte alltid styrd av medvetenheten. Man kan vara vaken och låggradigt uppmärksam utan att vara medveten om det. Denna uppmärksamhetsnivå räcker bra för att hantera föremål, promenera och utföra andra vana sysslor som hjärnan lärt sig hantera automatiskt. När behov uppstår, kan de automatiska processerna fånga medvetenheten och rikta den på något som kräver fokuserad uppmärksamhet. (wikipedia.org)
  8. Vaken med P3 och P4 – ett underhållningsprogram i Sveriges Radio (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.