Vantro Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vantro, varianter, uttal och böjningar av vantro

Vantro synonym, annat ord för vantro, vad betyder vantro, förklaring, uttal och böjningar av vantro.

Synonym till vantro

Vad betyder och hur uttalas vantro

Vantro uttalas van|tro och är ett substantiv.

Vantro betyder:

Ordformer av vantro

Singular

vantro
obestämd grundform
vantros
obestämd genitiv
vantron
bestämd grundform
vantrons
bestämd genitiv

Vantro är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vantro

  1. Arne Jarrick, Den himmelske älskaren. Herrnhutisk väckelse, vantro och sekularisering i 1700-talets Sverige, Stockholm 1987 (wikipedia.org)
  2. Näcken är kopplad till flera olika traditioner, särskilt med ursprung i germansk mytologi och förekommer i en mängd olika lokala varianter, under olika namn, i hela Nordeuropa. Föreställningen och historierna om näcken är besläktade med berättelser om andra vattenlevande övernaturliga väsen och mytologiska element. I Norge och Sverige beskrivs han ofta som den fiolspelande näcken eller kvarngubben, vilka båda är yngre än de ursprungliga föreställningarna om näcken. Näcken lånar ibland även drag av mer klassiska väsen som vattennymfer, exempelvis i tyska och mellaneuropeiska sägner, från lindormen, draugen, bäckahästen, eller havsmannen. I Sverige har han även beskrivits som en nordisk motsvarighet till den romerska Neptunus eller grekiska havsguden Poseidon. Schroderus skrev exempelvis cirka 1635 Siögudens Neckens kännemäreke, Tre-uddade gaffeln. och Broman skrev 1726 Åt Necken, hafvets Gud, som hednisk vantro diktat. (wikipedia.org)
  3. Begreppets ursprung och betydelseutveckling kan hänföras till förledet van-, 'illa, felaktig', vilket på tyska står för hela ordet "Wahn". Det förekommer i många förbindelser, såsom vanartig, vanhedra, vansköta, vanför, vantro, osv och anger där den fullständiga motsatsen till den angivna (positiva) egenskapen. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.