Varg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder varg, varianter, uttal och böjningar av varg

Varg synonym, annat ord för varg, vad betyder varg, förklaring, uttal och böjningar av varg.

Synonymer till varg

Andra språk

Varg på Engelska

  • wolf

Hur används ordet varg

  1. Ursprunget till det äldre uttrycket fågelfri står att finna i sacratio capitis, lat., ett fornromerskt straff, som bestod i förlust av alla mänskliga rättigheter. Det hade sitt namn av den lagformel, sacer esto!, varmed förbrytaren förklarades förbannad och fågelfri, så att vem som helst hade rättighet att döda honom. Straffet var urgammalt. Det motsvarar det fornnordiska varg i veum. (källa)
  2. Storleken på varg skiftar mycket på olika platser i världen. De största vargarna förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa och är ungefär 160 centimeter långa, vid skuldran 80 centimeter höga och med en cirka 50 centimeter lång svans. Dessa vargar väger upp till 80 kilogram. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och har 20 till 25 procent lägre kroppsvikt. (källa)
  3. Havskattens vetenskapliga namn är bildat av grekiska Anarrhichesis – "klättra" och latin Lupus – "varg". (källa)
  4. Bland de djurarter som främst jagar på detta sätt kan nämnas varg, asiatisk vildhund, afrikansk vildhund och fläckig hyena. Genom att dessa rovdjur samverkar vid jakten på ett bytesdjur kan dessa uppnå en evolutionär fördel. Detta anses delvis ha givit upphov till dessa djurs sociala beteende. (källa)
  5. Trots sin härstamning från vargen, beskrivs hundar varierande i vetenskapliga och andra skrifter antingen som köttätare eller allätare. Till skillnad från strikta köttätande, kan hundar anpassa sig till en bred kost, och är inte beroende av protein specifikt från kött eller en mycket hög nivå av protein för att uppfylla sina grundläggande kostbehov. Hundar kan med god hälsa smälta en mängd olika livsmedel, inklusive grönsaker och spannmål, och kan konsumera en stor del av dessa i sin kost, men en strikt köttdiet rekommenderas inte för hundar på grund av brist på kalcium och järn. Jämför man hund och varg, har hunden anpassade gener som är involverade i matsmältningen av stärkelse som bidrar till en ökad förmåga att frodas med en stärkelserik diet. Forskning visar att det var "avgörande för tidiga hundars överlevnad att kunna livnära sig på mat som till stor del bestod av vegetabilier, så som rotfrukter och spannmål". Hundar har framavlats och domesticerats av människan och skiljer sig från vargen på flera punkter. "Förutom en tydlig anpassning av hundars matsmältningsapparat fann forskarna också många skillnader i gener som styr hur hjärnan utvecklas. Det är troligt att flera av dessa förändringar skulle kunna förklara varför hundar har ett annorlunda beteende än vargar.". (källa)
  6. Med vissa undantag jagar mindre arter som fjällräv och ökenkatträv ensam medan större hunddjur som varg, afrikansk vildhund och asiatisk vildhund jagar i flock. Hos arter som bildar flockar etableras en hierarki med ett dominant par som föder ungarna. (källa)
  7. Det vetenskapliga namnet betyder "målad varg". (källa)
  8. 1960 var det dags för Git Gay Show på Lorensberg i Göteborg med de kvinnliga dansarna "Gits Gayshor", den första restaurangshowen i Sverige. Git Gay åkte till Las Vegas för att hämta inspiration, och till Paris för att köpa tyger. Hon svarade både för regi, koreografi och kostymer. Det blev 20 shower på Lorensbergsteatern och flera av dem gästspelades på Hamburger Börs i Stockholm. Bland hennes manliga medspelare märktes bland andra Bert-Åke Varg, Sten-Åke Cederhök, Curt Borkman och Fred Åkerström. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.