Vingud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vingud, varianter, uttal och böjningar av vingud

Vingud synonym, annat ord för vingud, vad betyder vingud, förklaring, uttal och böjningar av vingud.

Vad betyder och hur uttalas vingud

Vingud uttalas vin|gud och är ett substantiv.

Ordformer av vingud

Singular

vingud
obestämd grundform
vinguds
obestämd genitiv
vinguden
bestämd grundform
vingudens
bestämd genitiv

Plural

vingudar
obestämd grundform
vingudars
obestämd genitiv
vingudarna
bestämd grundform
vingudarnas
bestämd genitiv

Vingud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vingud

  1. Det vetenskapliga namnet Carcinus kommer från det grekiska ordet för krabba. Artnamnet meanas syftar på menaderna, kvinnor i den grekiska mytologin som deltog i festligheter kring, och avdyrkan av den grekiska vinguden Dionysos, och dansade och drack till dess de fylldes av en sådan extas att de slet både djur och människor i stycken. (källa)
  2. Ymnighetshornet som symbol förekommer tillsammans med figurer som gestaltar Överflödet, Europa och Freden. De grekiska gudar som gestaltas med ymnighetshorn är dödsguden Hades och vinguden Dionysos. (källa)
  3. Plejaderna (från grekiskans Πλειάδες), är i den grekiska mytologin titanen Atlas sju döttrar tillsammans med havsnymfen Pleione. Plejaderna är systrar till Kalypso, Hyaderna och Hesperiderna. I förbund med Hyaderna kallas de Atlantider, vilka var ammor och lärare åt den unge vinguden Dionysos. Plejaderna (astronomi) är även en stjärnhop i Oxens stjärnbild. (källa)
  4. Midas blev av vinguden Dionysos (i en annan version Silenus) erbjuden att få en fri önskan uppfylld efter att ha hjälpt honom. Midas önskade sig då att allt han vidrörde skulle förvandlas till guld. När även hans föda förvandlades till guld blev han tvungen att be guden att ta tillbaka sin gåva. Önskan som blivit till en förbannelse tvättade Midas av sig i floden Pactolus, vilken därefter förde med sig guldsand till staden Sardis. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.