Vinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vinna, varianter, uttal och böjningar av vinna

Vinna synonym, annat ord för vinna, vad betyder vinna, förklaring, uttal och böjningar av vinna.

Synonymer till vinna

Vad betyder och hur uttalas vinna

Vinna uttalas vinna och är ett verb vann, vunnit, vunnen vunnet vunna, pres. vinner.

Vinna betyder:

Ordformer av vinna

Aktiv

vinna
infinitiv
vinner
presens
vann
preteritum
vunnit
supinum
vinnande
presens particip
vinn
imperativ

Passiv

vinnas
infinitiv
vinns
presens
vanns
preteritum
vunnits
supinum

Perfekt particip

vunnen en
~ + subst.
vunnet ett
~ + subst.
vunna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

vinnes
presens

Vinna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Vinna på Engelska

 • win - we beat the Norwegians, win a match, win an election
 • win - what would Sweden gain by joining the EU?, win a 100 000 kronor prize in the lottery
 • gain - gain time, gain a hearing

Hur används ordet vinna

 1. Astrid S var då första första kvinna på 14 år att vinna priset. (aftonbladet.se)
 2. ”Vi har allt att vinna, all press är på dem”Betyder: Vi försöker gjuta mod i killarna och få dem att slappna av. (expressen.se)
 3. Spelarna får också tydliga direktiv att inte uttala sig om motståndarna, domarna eller fans och om eller när det sker är det i samförstånd med laget och tränarna med syfte att vinna fördelar. Som 2010 när jag spelade med Färjestad och mötte Skellefteå i kvartsfinalen. Vi hade under matchserien irriterat oss på Jimmie Ericsson och hans tendens att ramla lätt och det var ett återkommande samtalsämne och irritationsmoment inom laget. Jag minns än idag hur jag kunde vara förbannad och irritera mig på Jimmie när jag skulle lägga mig dagen innan match och än mer ilsk när jag vaknade upp dagen efter. Jag vet. Han hade tagit sig in under skinnet på mig och som lag lät vi det påverka oss. Utåt sa vi dock ingenting, inte förrän efter match fem då vi medvetet och strukturerat gick till skarp attack mot Ericsson. Vi skulle sätta press på Ericsson, och domarna förstås, men vad vi inte var medvetna om var Ericssons unika förmåga att lyfta sig själv och sitt lag i situationer som denna. Nej. Det blev inte lyckat. Jag erkänner det. Att jag och Jimmie sedan bodde tillsammans under VM bara nån vecka efter var rätt stelt inledningsvis även om vi vartefter log åt det faktum att vi alldeles nyss avskytt varandra. Och för att tydliggöra. Jimmie var en härlig kille utanför isen. (expressen.se)
 4. – Jag tror vi har chans att vinna faktiskt. Den är bra gjord och följer temat väldigt bra, säger han. (svt.se)
 5. Så kunde legenden tala, men bättre än den skulle den opoetiska, psykologiska analysen kunna förklara den stämning av landsflykt ur en hopstörtande diktarvärld, som omsusar Strindbergs verk vid 1880-talets slut och 1890-talets början och visa, hur det kommit sig, att en av vår vitterhets frodigaste inbillningar, ett av vår poesis rikaste sinnen mitt i mannaårens kraft velat abdikera för att i stället söka vinna forskarens så mycket torrare lager. Den psykologiska analysen skulle resonera ungefär så här: (svd.se)
 6. Tävlingarna kan ske antingen på gräs- eller sandbana och ibland även över hinder, men kallas då oftast Steeplechase. Det tuffaste löpen anses vara de amerikanska Triple Crown som löps i USA. För att vinna segertiteln Triple Crown måste ett ekipage vinna alla de tre tuffa loppen "Kentucky Derby", "Preakness Stakes" och "Belmont Stakes" (wikipedia.org)
 7. Glasklart var ett svenskt frågesportsprogram som sändes 2008 i Sveriges Television med Ola Lindholm som programledare. Sex deltagare tävlade tills det bara var en kvar som då hade chans att vinna pengar. Till sin hjälp hade deltagarna 20 personer inom ett specifikt yrke som hade facit i hand men kunde bara ge svaren genom charader i en ljudisolerad glaskub. (wikipedia.org)
 8. Glidflygplan är roderstyrda luftfartyg som har en begränsad segelflygförmåga. Gravitationen driver dem nedåt-framåt, medan lyftkraft för att hålla dem flygande samtidigt genereras. De delas in i två typer, enkla glidflygplan och lastglidflygplan. Det är skillnad på glidflygplan och segelflygplan och inom flyget skiljer man dessa kategorier åt. Glidflygplan kan inte användas för längre sträckflygningar utom möjligen i bergsmiljö med sammanhängande kraftig uppvindsområden på grund av sämre glidtal (prestanda). Därför används nästan uteslutande segelflygplan som kan nyttja termik för att vinna höjd. Glidflygplan finns och används mera av historiska föreningar eller av historiska skäl. Glidflygplan tillverkas knappast längre. (wikipedia.org)
 9. De äldsta pannorna byggdes som slutna, mäskpanneliknande kärl med undereldning. Ganska snart fann man det bränsleekonomiska och praktiska värdet av att bygga in eldstaden i pannan - koffertpannan. Även om pannan var undereldad, kunde byggas in i tegelmurverk och var ständigt påeldad fanns mycket att vinna på att genomdra den med rökrör (en: 'fire tubes'), på svenska kallad tubpanna. Till sjöss var detta byggsätt ej tänkbart och den lösning som kom i mitten av 1800-talet och tillämpas än idag är skotska sjöångpannan eller eldrörspannan. Den kan ses som en kombination av de inmurade tub- och eldrörspannor som fanns i land, Cornwall- och Lancashirepannorna: Eldröret fick mynna i en flamugn (en: 'combustion chamber') och vända tillbaka mot framgaveln i rörkrör, så kallade tuber, på engelska kallade fire tubes. (wikipedia.org)
 10. Under 1960- och 1970-talet blev det en tydlig uppdelning inom forskningen. Dels den strikta experimentsituationen, där forskarna genom att skapa en så neutral miljö som möjligt försökte att vetenskapligt studera och skapa en mall för hur gruppbildning och grupputveckling såg ut. Den andra falangen var det som Lewin uppmärksammat som gruppdynamisk utbildningsform. Att i grupp diskutera sitt och sina kollegors agerande, utifrån ett verkligt eller fiktivt ämne. Detta blev (och är fortfarande) en vanlig utvärdering och utvecklingsmetod för grupper. Denna ”sensibilitetsträning” har svårt att vinna mark inom forskarvärlden. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.