Yrkesutövande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder yrkesutövande, varianter, uttal och böjningar av yrkesutövande

Yrkesutövande synonym, annat ord för yrkesutövande, vad betyder yrkesutövande, förklaring, uttal och böjningar av yrkesutövande.

Synonym till yrkesutövande

Vad betyder och hur uttalas yrkesutövande

Yrkesutövande uttalas yrk|es|ut|öv|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Ordformer av yrkesutövande

Böjning (i positiv) yrkesutövande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Yrkesutövande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet yrkesutövande

  1. Funktionen hos dessa bälten är att ge stöd åt ryggen då tunga lyft skall genomföras, eller helt enkelt ge ett stödå man styrketränar. Genom att använda magen och på det viset stödja korsryggen kan skador i ryggen undvikas. Dessa typer av bälten brukar ofta användas i vardagliga yrkesutövande då tunga lyft ingår i arbetsuppgiften. (källa)
  2. Pepparsprej (ibland stavat -spray), även kallat OC-sprej (Oleoresin Capsicum) är ett icke-dödande naturligt ämne som vanligtvis används av polisen, militärpolisen, tullen och kriminalvården vid upplopp, självförsvar och vid användande av våld i laga befogenhet. Från och med 1 juni 2008 är det även tillåtet för svenska Kustbevakningen att använda pepparsprej i sitt yrkesutövande. Den verksamma beståndsdelen i pepparspray heter capsaicin och är ett extrakt från en pepparfrukt. Pepparsprej har en styrka mellan 2 000 000 och 5 300 000 scoville. Från början användes saften från olika pepparfrukter, till exempel chili, därav namnet. Fortfarande är naturlig pepparsprej vanligast, men syntetiska medel har testats. (källa)
  3. Arbete som psykolog inom hälso- och sjukvården förutsätter legitimation som psykolog. Psykolog är en skyddad titel, vilket innebär att man måste ha avlagt en psykologexamen för att kunna använda det som sin yrkestitel. Legitimering innebär att samhället garanterar att personen genomgått en godkänd utbildning, genomgått praktisk träning och är godkänd för yrkesutövande. En person utan socialstyrelsens godkännande får inte kalla sig psykolog inom hälso- och sjukvårdens områden. Inte heller får ordet där användas som morfem i nybildade ord utan denna legitimation. Övriga psykologers verksamhet, eller sammansättningar med ordet psykolog, är utanför detta område oreglerade. En Leg. psykolog skall inte förväxlas med Leg. psykoterapeut som är en vidareutbildning inom psykoterapi utan krav på psykologutbildning. Psykologen har samtidigt ingen rätt att arbeta inom sjukvården i yrkesroller som kräver psykoterapeutexamen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.