Älghud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder älghud, varianter, uttal och böjningar av älghud

Älghud synonym, annat ord för älghud, vad betyder älghud, förklaring, uttal och böjningar av älghud.

Vad betyder och hur uttalas älghud

Älghud uttalas älg|hud och är ett substantiv.

Ordformer av älghud

Singular

älghud
obestämd grundform
älghuds
obestämd genitiv
älghuden
bestämd grundform
älghudens
bestämd genitiv

Plural

älghudar
obestämd grundform
älghudars
obestämd genitiv
älghudarna
bestämd grundform
älghudarnas
bestämd genitiv

Älghud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet älghud

  1. Högen är döpt efter den mytiske konungen Kåre som skall ha rått landområden i trakten. Han sägs ha varit så fruktansvärt grym och velat se ett huvud avhugget varenda dag. Till slut gick dock bygdens folk emot honom och dräpte han samt hans män, "det rann blod i Lillåna den dagen". År 1898 publicerade Elfsborgs läns annonsblad ett reportage om ättehögen i Kårebyn. I artikeln berättas att en Bolstadsbo mindes delar av en visa om Kårebyhög som sjöngs i hans barndom. Den löd: Kung Kåre ligger i Kåreby hög, han tar ett hår vart hundrade år. Han sade: det lider, det lider. Bolstadsborna kunde vidare berätta att kung Kåre hade begått ett rysligt brott och dömts till att ligga i "ättehög" i en älghud, från vilken han fick plocka ett hårstrå vart hundrade år. När älghuden är fri från hår har kung Kåre sonat sitt brott. I gärdena mellan kung Kåres hög och Dalaborg trodde bygdens folk sig ha hittat stenar efter en väg. Denna omständighet medförde att man trodde att "fylkeskonungar som bott på Dalaborg" skulle vara begravda i Kårebyhög. Dalaborg uppfördes dock på 1300-talet. (källa)
  2. I Malmö fick skinnare sitt första skrå år 1429. Skinnberedning och garvning hade då blivit ett hantverksyrke för män. Specialisering skedde inom yrket och garvarna kunde indelas i egentliga garvare som beredde sulläder och grövre läder, vitgarvare som gjorde lättare lädersorter, körsnärer och sämskmakare som tillverkade sämskläder av ren- och älghudar. (källa)
  3. Under 1500-talet betalades lappskatten huvudsakligen med pälsverk. År 1530–1533 uppgick den årliga lappskatten för Ångermanland till ett timmer (40) mårdskinn och en däcker (tio) älghudar. För Ume lappmark erlades 90 mårdskinn och 2 000 ekorrskinn. Skatteuppbörden i Ume lappmark var vid den här tiden utarrenderad till underlagmannen i Västerbotten, Anders Persson i Grubbe, mot 80 mårdskinn. (källa)
  4. byxor - av älghud med bred lucka. Skodd med röd klädeslist samt knäpps med gula metallknappar. (källa)
  5. En kartuschväska kunde i början av 1700-talet ha måtten 30x12x4 centimeter och vara överklädd med älghud samt ha en kartuschrem av älgskinn eller buffelhud, 3,6 centimeter bred och 180–190 centimeter lång, med mässingssölja. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.