Älling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder älling, varianter, uttal och böjningar av älling

Älling synonym, annat ord för älling, vad betyder älling, förklaring, uttal och böjningar av älling.

Synonym till älling

Vad betyder och hur uttalas älling

Älling uttalas äll|ing och är ett substantiv -en -ar.

Älling betyder:

Ordformer av älling

Singular

älling
obestämd grundform
ällings
obestämd genitiv
ällingen
bestämd grundform
ällingens
bestämd genitiv

Plural

ällingar
obestämd grundform
ällingars
obestämd genitiv
ällingarna
bestämd grundform
ällingarnas
bestämd genitiv

Älling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet älling

  1. Havregryn (havregröt) (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  2. Havremust är ett finmalet mjöl gjort av ångkokta havrekärnor. Ångkokning gör mjölet mer lättsmält och ger en mildare smak. Havremust används till soppa, välling eller gröt. (källa)
  3. Mjölk dracks dock sällan färsk även efter det, förutom av sjuka människor eller barn. Istället hällde man upp mjölken på fat varpå man skummade av grädden, för att kunna kärna det till smör. Den mjölk som blev över dracks eller användes som grötväta. Det kärnade smöret såldes eller betalades som skatt. Gröt och välling användes både till vardag och fest och åts ur ett gemensamt fat, serverat med en skål med grötväta, bestående av bland annat svagdricka, sirapssmaksatt vatten eller sur mjölk. Alla skulle äta på sin sida av fatet. Uttrycket att hålla sig på sin kant kommer därifrån. Uttrycket att komma upp i smöret kommer från samma måltid, då det ibland i mitten av gröten fanns en smörhåla, dit det gällde att äta sig. Den som först kom dit kom upp i smöret. Det fanns olika sorters gröt till olika tillfällen, till exempel barnsängsgröt, bröllopsgröt och flyttgröt. Festgröten var vitgröt och kokades på mjölk eller grädde. Vardagsgröten kokades på vatten. Gröt och välling var både mättande, lättlagat och billigt. (källa)
  4. I Kina kokar man risgrynsgröt utan mjölk, zhou, antingen på vatten eller på buljong, och äter den med tusenåriga ägg, salta ankägg, kokta fläskben, strimlad salladslök och överbliven middagsmat. Man kokar också upp överblivet ris med vatten till en grynig välling, pao fan. (källa)
  5. Ersättning, liksom amning, kan täcka barnets näringsbehov fullt ut de första 6 månaderna. Precis som amning kan ersättning ges som ett komplement till barnets mat även efter ettårsdagen tex istället för välling. Från 6 månader kan kosten kompletteras med fast föda som sakta introduceras i barnets takt men redan från 4 månader kan små smakprov stort som ett kryddmått ges ifall barnet visar intresse för mat. Eftersom ersättning innehåller allt barnet behöver är det ingen fara ifall barnet inte visar något stort intresse för mat i början. (källa)
  6. Renegat var under medeltiden beteckning på person som avsagt sig kristendomen och konverterat till islam. Idag används ordet ofta mer generellt för att beteckna en person eller en grupp som svikit sina ideal (avfälling) eller samarbetar med fienden (överlöpare). (källa)
  7. Välling är en klassisk svensk maträtt vars huvudingredienser är spannmål (oftast havre) och mjölk. Det är en tunnare gröt som dricks eller äts som soppa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.