Österled Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder österled, varianter, uttal och böjningar av österled

Österled synonym, annat ord för österled, vad betyder österled, förklaring, uttal och böjningar av österled.

Vad betyder och hur uttalas österled

Österled uttalas öster|led oböjligt och är ett substantiv.

Österled betyder:

Ordformer av österled

Singular

österled
obestämd grundform

Österled är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet österled

  1. Nylén arbetade från 1950-talet och framåt främst med Gotland och dess järnålder, bl.a. med utgrävningen av det stors gravfältet Vallhagar i Fröjels socken, med en medveten arkeologisk metodutveckling. Han införde en rad nya fält- och laboratoriemetoder för arkeologiska undersökningar där bl.a. tornfotografering spelade en viktig roll. Han var chef för RAGU (Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar) 1970–1984 och en av initiativtagarna till Krampmacken-projektet 1985–1987 där man rekonstruerade en båt från 1100-talet och i experimentsyfte använde den för en långresa i österled. Sina minnen som arkeolog på Gotland har Nylén skrivt i uppsatsen "Senare gotländsk fornforskning" i boken Gotlandia irredenta. Festschrift für Gunnar Svahnström, 1990. (källa)
  2. Under vikingatiden blev Gotland ett av norra Europas rikaste områden. Gutniska handelsbönder, så kallade farmän bedrev omfattande och långväga handel mellan Väst- och Östeuropa. Gutniska bönder hade ett eget handelsfaktori i Novgorod, kallat Gutagård och ett i London. Bland annat hade gutarna i praktiken monopol på handeln med gråverk (ekorrens vinterpäls), som var mycket eftertraktad av kungahusen i hela Europa, och flera andra varor från österled bland annat bivax. Om handelsböndernas ofantliga rikedom vittnar det stora antal (guld-) och silverskatter (över 700 har hittats) som fortfarande grävs fram ur den gotländska jorden – fler än i något annat område i världen. Spillingsskatten, hittad 1999, innehöll 14 000 mynt. Den vägde totalt 67 kilogram och är världens största vikingatida silverskatt. Ytterligare ett tecken på gutarnas rikedom är de 95 stenkyrkor (med prästgårdar och ofta kastaler) som gutarna uppförde och gradvis utvidgade från 1100-talet och 200 år framåt. 92 av kyrkorna är fortfarande i bruk. (källa)
  3. Redan 500-talet e.Kr. omtalas att romarna köpte skinn från svearna. Vikingarna i österled tog skatt i form av pälsverk, så fick t.ex. år 859 kuvade ryssar betala ett gråverksskinn per hushåll och år 883 hade skatten stigit till ett svart mårdskinn. De erövrade skinnen användes endast delvis på hemmamarknaden, i övrigt togs de med som bytesvara mot t.ex. spanskt silver. (källa)
  4. I Göteborg bildar väg E6.20 (tidigare kallad länsväg 159) en halv ringled runt Göteborg. Vägen går runt den västra halvan av Göteborg och utgör ett alternativ till E6. Avsnitten på vägen benämns Söderleden, Västerleden, Hisingsleden och Norrleden. Någon "österled" finns inte, och utgör den sträcka som saknas för att vägen ska vara en komplett ringled. (källa)
  5. I den svenska traditionen, som möjligen kan relateras till 800-talets expansion mot Finland och Karelen, skildras mest hans öden i österled. I den norska berättas bland annat att hans huvud bet omkring sig i gräset, där det hamnat när han halshöggs. (källa)
  6. Till Särkland kom man genom att fara österut till Gårdarike och söderut via de ryska floderna. Trettio välutrustade skepp lär enligt skrifterna ha rest i österled. Resan slutade olyckligt, många dog i krig och fler av sjukdom, bland dem Ingvar själv. Av de sista tolv skeppen försvann tio, ett nådde Miklagård och ett kom efter sex år hem till Mälartrakten. Detta skedde år 1042 enligt Ingvar den vittfarnes saga. (källa)
  7. Filmen premiärvisades 7 september 1953. Filmen spelades in vid Imago-ateljéerna i Stocksund med exteriörer från Stocksund, Danderyd och Strandvägen i Stockholm av Olle Ekman. Som förlaga har man Rudolf Peterssons fiktiva person 91:an Karlsson som publicerades första gången i tidningen Allt för Alla 1932. Inspirationen till 91:ans äventyr hämtade Gösta Bernhard denna gång bland annat från Stockholms 700-årsjubileum 1953 och Frans G Bengtssons två äventyrsromaner från vikingatiden Röde Orm -- Sjöfarare i Västerled och Röde Orm -- Hemma och i Österled. (källa)
  8. "Vänstersocialistiska partiets organ har hitintills gått främst i kampen mot nazism, likriktning, statskapitalism, centralbyråkrati, ransoneringselände, Krångel-Sverge, skatteutplundring, rysskrediter och allsköns reaktion. Under mörkläggningstiden blev tidningen konfiskerad 28 ggr vilket torde vara nytt världsrekord. Men så kämpade vi också för friheten, socialismen och demokratin efter klara linjer — utan anpassning till läget i det då nüordnade Neuropa. Vi fortsätta kampen mot anpassningen även om denna nu går i österled. Skola Europas folk kunna leva utan nöd och utan fruktan räcker det icke med att Hitler och Musse likviderats — då måste folken befrias även från de återstående diktatorerna — Franco, Stalin, Tito och de övriga. Dra ditt strå till stacken genom att sprida våra idéer i de vidaste kretsar.". (källa)
  9. Stenen Sö 179 är en av de mest kända runstenarna och anses som den främsta av de så kallade Ingvarsstenarna. Den är rest över Ingvar den vittfarnes bror Harald, som följde med Ingvar på dennes vikingatåg i österled. Att Haralds mor Tola lät resa stenen har tolkats som hon varit frilla till Ingvars far, så Harald och Ingvar kan ha varit halvbröder. En annan tolkning menar att Harald och Ingvar endast var vapenbröder och inte släkt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.