Överklaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överklaga, varianter, uttal och böjningar av överklaga

Överklaga synonym, annat ord för överklaga, vad betyder överklaga, förklaring, uttal och böjningar av överklaga.

Vad betyder och hur uttalas överklaga

Överklaga uttalas över|klaga och är ett verb -de.

Ordformer av överklaga

Aktiv

överklaga
infinitiv
överklagar
presens
överklagade
preteritum
överklagat
supinum
överklagande
presens particip
överklaga
imperativ

Passiv

överklagas
infinitiv
överklagas
presens
överklagades
preteritum
överklagats
supinum

Perfekt particip

överklagad en
~ + subst.
överklagat ett
~ + subst.
överklagade den/det/de
~ + subst.

Överklaga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Överklaga på Engelska

  • appeal - the appeal has been lodged with the Supreme Court

Hur används ordet överklaga

  1. Ett mål i förvaltningsdomstol anhängiggörs (startas) vanligen genom en ansökan eller ett överklagande. (källa)
  2. Besvär (tyska beschwerde, av schwer, tung), eg. tyngd, olägenhet, möda, klagomål, överklagande. (källa)
  3. Det förvaltningsrättsliga regelsystemet bygger på de regler och bestämmelser som finns i förvaltninglagen om hur ärenden ska behandlas av kommunerna. De beslut som kommunen fattar i dessa avseende kan överklagas genom kommunalbesvär, som är en laglighetsprövning av kommunala beslut. Förvaltningsprocesslagen reglerar allt om laglighetsprövningen av kommunala beslut och ansvarsfördelningen i rättegången, prövningens omfattning och även sådana frågor som rätt att överklaga, prövningstillstånd och inhibition. (källa)
  4. Förvaltningsbesvär, överklagande enligt den svenska förvaltningslagen 40-48 §§. Enligt denna lag får ett beslut överklagas av den som beslutet angår. Det krävs också att beslutet har gått honom eller henne emot och att det är ett beslut som är möjligt att överklaga. Överklagandet skall lämnas in senast tre veckor efter att den som överklagar har tagit del av beslutet. Den instans som prövar överklagandet kan upphäva beslutet eller ändra beslutet. (källa)
  5. Normalt har den som har talerätt initiativrätt, det vill säga rätt att inleda en rättegång, framställa yrkanden, åberopa grunder och bevisning samt rätt att överklaga rättens dom eller beslut. (källa)
  6. Den som vill inleda ett ärende vid tingsrätt genom anmälan, ansökan, överklagande eller på annat sätt ska göra detta skriftligen. (källa)
  7. Den enskilde som nekas att få ut handlingar från en myndighet, för att myndigheten anser att offentlighetsprincipen inte gäller, överklagar sådana beslut direkt till kammarrätt. Det handlar oftast om att myndigheten hänvisar till offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser. Mål om sekretess prövas alltså inte av förvaltningsrätt. Om myndigheten fårätt i kammarrätten kan den enskilde överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Om den enskilde fårätt till handlingarna i kammarrätten, kan inte myndigheten överklaga denna dom. (källa)
  8. Sedan de förslag, som framlades under Karl IX:s regeringstid för att ordna kungens domsrätt genom en efter de förändrade tidsförhållandena avpassad utveckling av de äldre formerna för denna, de så kallade lands- eller rättartingen och räfstetingen, inte lett till något resultat, framlade Gustav II Adolf till 1614 års riksdag förslag om inrättande i Stockholm av en "konungslig Hofrätt och öfversta dom", vilken såväl i kungens närvaro som i hans frånvaro skulle äga makt att döma kungens dom. Från denna domstol skulle inget överklagande få äga rum. (källa)
  9. Då miljödomstolarna och fastighetsdomstolarna slogs samman ersattes dessa av fem motsvarande mark- och miljödomstolar. En miljödomstols dom eller beslut överklagades till Miljööverdomstolen, som i samband med inrättandet av mark- och miljödomstolarna ersattes av Mark- och miljööverdomstolen. (källa)
  10. En förvaltningsdomstol är en domstol som främst avgör mål som rör förhållandet mellan enskilda och det allmänna. Merparten av målen anhängiggörs genom att enskilda överklagar myndigheters beslut. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.