Adelsbrev Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder adelsbrev, varianter, uttal och böjningar av adelsbrev

Adelsbrev synonym, annat ord för adelsbrev, vad betyder adelsbrev, förklaring, uttal och böjningar av adelsbrev.

Vad betyder och hur uttalas adelsbrev

Adelsbrev uttalas adels|brev och är ett substantiv.

Ordformer av adelsbrev

Singular

adelsbrev
obestämd grundform
adelsbrevs
obestämd genitiv
adelsbrevet
bestämd grundform
adelsbrevets
bestämd genitiv

Plural

adelsbrev
obestämd grundform
adelsbrevs
obestämd genitiv
adelsbreven
bestämd grundform
adelsbrevens
bestämd genitiv

Adelsbrev är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Adelsbrev på Engelska

  • letter of ennoblement

Hur används ordet adelsbrev

  1. Adelsbrev är ett dokument i vilken en behörig myndighet utfärdar eller bekräftar ett adelskap. Adelsbrev är kända från medeltiden och utfärdas än idag i vissa länder. I de länder där dokumentet även innehåller rätt att föra heraldiskt vapen kallas det även för sköldebrev eller vapenbrev.
  2. Adelsbreven utfärdas ofta på pergament med ett vidhängande sigill.
  3. I Sverige utfärdades adelsbreven av kungen och tidvis av riksrådet. De föregicks av frälsebreven som från 1300-talet utfärdades till dem som i utbyte mot rusttjänst åtnjöt skattefrihet.
  4. Nordens äldsta kända adelsbrev med vapensköld utfärdades 1420 för Björn Pålsson av kung Erik av Pommern med vapen, sköld och hjälm, som här uti detta vårt öppna bref skrifna är och målat står ingavs 1661 av Kodbolstad (Bollstaholm) dåvarande egare, Johan Gyllenflög, för att bevisa detta gamla säteriets allodialnatur. Adelsbrevet, i original med avmålat vapen, saknas numera, men det är inte osannolikt att det visat samma sköldemärke som sedan upptogs av ätten Gyllenflög, som ju på mödernet ledde sina anor till medeltidsfrälset på Kodbolstad (urgammal frälsesläkt på Åland). Ovan nämnde Björn Pålsson är i övrigt okänd. Det äldsta i behåll varande svenska adelsbrevet utfärdades för Tord Sandersson 1431 av Erik av Pommern. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.