Arkivarie Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkivarie, varianter, uttal och böjningar av arkivarie

Arkivarie synonym, annat ord för arkivarie, vad betyder arkivarie, förklaring, uttal och böjningar av arkivarie.

Vad betyder och hur uttalas arkivarie

Arkivarie uttalas ark|iv|arie [-kiva´-] och är ett substantiv -n -r.

Arkivarie betyder:

Ordformer av arkivarie

Singular

arkivarie
obestämd grundform
arkivaries
obestämd genitiv
arkivarien
bestämd grundform
arkivariens
bestämd genitiv

Plural

arkivarier
obestämd grundform
arkivariers
obestämd genitiv
arkivarierna
bestämd grundform
arkivariernas
bestämd genitiv

Arkivarie är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arkivarie

  1. Etymologiskt är termen en avledning av holländskans kapen. Kaparverksamhet var ett legitimt vapen i alla internationella konflikter som involverade sjöstridskrafter. Förste arkivarie på svenska Krigsarkivet i Stockholm, Lars Ericson Wolke skriver, i boken Lasse i Gatan, Kaparkriget och det svenska stormaktväldets fall (2009), att kaparaktioner blev under 1700- talet vad ubåtskriget var på 1900-talet, ett billigt och effektivt, legitimt sjöstridsmedel mot främst handelstrafiken. Kaparverksamhet förbjöds i en konvention, Parisdeklarationen, som undertecknades vid fredsslutet efter Krimkriget i Paris 1856. (källa)
  2. Verksamhet rörande arkiv kallas arkivväsen. Skötseln av ett arkiv omfattar vad som ska samlas, vad som ska gallras ut, hur samlingen ska ordnas och hur den ska förtecknas. Den som yrkesmässigt ägnar sig åt detta kallas arkivarie. Studiet av sådana metoder kallas arkivvetenskap. (källa)
  3. Edward Blom (född 1970), arkivarie, gastronom, skribent, TV-profil. (källa)
  4. En arkivarie arbetar med att utreda, vårda, ordna och förteckna arkivbestånd samt att ge råd och service till arkivets användare och besökare. En arkivassistent är en person som arbetar med olika förekommande arbetsuppgifter i ett arkiv. Det kan handla om inventering, förteckning och fysiskt vårdande av arkivmaterial, service åt arkivets besökare, diverse administrativa göromål etc. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.