Arkiv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkiv, varianter, uttal och böjningar av arkiv

Arkiv synonym, annat ord för arkiv, vad betyder arkiv, förklaring, uttal och böjningar av arkiv.

Vad betyder och hur uttalas arkiv

Arkiv uttalas ark|iv [-i´v] och är ett substantiv -et; pl. arkiv.

Arkiv betyder:

Ordformer av arkiv

Singular

arkiv
obestämd grundform
arkivs
obestämd genitiv
arkivet
bestämd grundform
arkivets
bestämd genitiv

Plural

arkiv
obestämd grundform
arkivs
obestämd genitiv
arkiven
bestämd grundform
arkivens
bestämd genitiv

Arkiv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arkiv på Engelska

  • archives - a collection of documents, the place in which a collection of documents is kept, provincial archives (record office)

Hur används ordet arkiv

  1. Det är, i en internationell jämförelse, ovanligt lätt att släktforska i Sverige, eftersom det i Sverige finns många välbevarade kyrkböcker som sträcker sig ända tillbaka till andra hälften av 1600-talet. De kyrkoböcker som främst används är födelse-, döds- och vigselböcker samt husförhörslängder, vilka finns bevarade i landsarkiven, och i många fall inskannade arkiv på webben. I vissa fall finns de indexerade eller avskrivna till sökbara databaser. För att komma längre tillbaka än 1600-talet krävs mer avancerad forskning i mer svårtillgängligt material såsom skattelängder, domböcker, prästerskapets herdaminnen och matriklar, universitetens matriklar, etc. Även med detta material kan man mycket sällan komma före år 1500. (källa)
  2. Hettiterna omnämns visserligen i bibliska och egyptiska källor, men deras betydelse i historien var nästan helt okänd, fram till dess att man 1887 upptäckte och dechiffrerade arkivet i Tell el-Amarna, i vilket ingick två på hettiternas språk författade brev, de så kallade Arzawabreven. 1906 påträffades vid grävningar i Bolazköy huvudstaden Hattusas arkiv med dess rika samlingar. Till en början kunde endast de akkadiska skrifterna läsas, men 1915 lyckades Bedrich Hrozný dechiffrera hettitiskan. (källa)
  3. Martin Ericsson. Politik underifrån: Kollektiva konfrontationer under Sveriges 1900-tal. Lund: Arkiv 2016. (källa)
  4. Hyllmeter är en måttenhet för omfånget av samlingarna i bibliotek och arkiv, nämligen den sammanlagda längden i meter av alla bokhyllor. En hyllmeter är helt enkelt en meter hyllplan med böcker, om bokhyllan har flera hyllplan räknas dessa ihop. Det vill säga en fem meter lång bokhylla med 4 hyllplan motsvarar 20 hyllmeter. (källa)
  5. Lärarnas historia Hemsida med dokument från TAM-Arkiv och artiklar om lärarförbunden samt lärarnas historia. (källa)
  6. Höstsols arkiv och Höstsols fotosamling, Musik- och teaterbiblioteket (Musikverket). (källa)
  7. Jourhavande är en svensk TV-serie i regi av Jackie Söderman med manus av Gunnar E. Sandgren. Huvudrollerna görs av Olof Widgren och Kerstin Tidelius. Serien sändes i två säsonger, den första 1974 i tre avsnitt och den andra 1975 i sex avsnitt. Den producerades av SR Göteborg och visades i TV1. Under februari–maj 2016 fanns serien i SVT:s Öppet arkiv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.