Arkitektur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arkitektur, varianter, uttal och böjningar av arkitektur

Arkitektur synonym, annat ord för arkitektur, vad betyder arkitektur, förklaring, uttal och böjningar av arkitektur.

Synonym till arkitektur

Vad betyder och hur uttalas arkitektur

Arkitektur uttalas arki|tekt|ur [-ki- el. -çi-, -u´r] och är ett substantiv -en -er.

Arkitektur betyder:

Ordformer av arkitektur

Singular

arkitektur
obestämd grundform
arkitekturs
obestämd genitiv
arkitekturen
bestämd grundform
arkitekturens
bestämd genitiv

Plural

arkitekturer
obestämd grundform
arkitekturers
obestämd genitiv
arkitekturerna
bestämd grundform
arkitekturernas
bestämd genitiv

Arkitektur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Arkitektur på Engelska

 • architecture - the profession of designing buildings, the character or style of building

Hur används ordet arkitektur

 1. Galleri (arkitektur) – täckt gång längs en byggnads ytter- eller innerväggar buren av arkader eller pelare eller en korridor eller långt, smalt rum ofta med karaktär av praktrum. (källa)
 2. Det finns betydande rester av romersk arkitektur i Nîmes, samt en romersk akvedukt kallad Pont du Gard. (källa)
 3. När nygotiken blev populär flera hundra år senare hade gotiska element använts i den engelska arkitekturen sedan den först hittade till ön. Tidiga exempel är katedralerna i Worcester och York, och ett exempel på sengotik är katedralen i Canterbury. (källa)
 4. Gotisk arkitektur – en stil av arkitektur som uppstod i Frankrike på 1100-talet. (källa)
 5. Till Sverige kom influenserna framförallt från England, och till viss del Tyskland. I Sverige fick det även en tydlig politisk dimension, där grannskapsenheten tänktes stärka den demokratiska människotypen. Grannskapsenhetens arkitektur präglades av enkel småskalighet. Arkitekterna använde sig av traditionella husformer med sadeltak och "vänliga", lekfulla detaljer. (källa)
 6. Perspektiv är inom konst, bl.a. arkitektur, ett system för att avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan. (källa)
 7. Grund (arkitektur) – den del av en byggnad som står mot markytan. (källa)
 8. Inom informationsteknologi avser det hur man kommunicerar mellan olika mjukvarumoduler och/eller hårdvarumoduler, eller interaktionen mellan människa och maskin (användargränssnitt). Gränssnitten är här en del av en IT-arkitektur och ska uttryckas i en kravspecifikation som en del av utvecklingens kravhantering. Många programbibliotek har applikationsprogrammeringsgränssnitt (API:er) som möjliggör att applikationsprogram kan använda dem och kommunicera med dem. Dessa programmeringsgränssnitt är specifikationer som kan vara öppna standarder. (källa)
 9. Gustaviansk stil kallas den ledande stilen inom svensk arkitektur, inredning och konsthantverk under den gustavianska tiden. Gustaviansk stil är egentligen två på varandra följande, ganska närbesläktade stilar. Den äldre höggustavianska stilen är en svensk variant på den franska louis seize-stilen och bär vissa kvardröjande drag av rokoko. I Sverige är dess period cirka 1772–1785. Den yngre sengustavianska stilen rådde cirka 1785–1810. Den är den svenska motsvarigheten till nyklassicismen, i Frankrike kallad pompejansk stil. Även drag av directoir kan skönjas emellanåt. En av de mest berömda formgivarna var möbeltillverkaren Georg Haupt. (källa)
 10. Herrgårdarnas arkitektur präglades i Sverige till en början av enkelhet. På medeltiden uppfördes de i regel av trä, grupperade i slutna, lättförsvarade anläggningar. På 1500-talet började man bygga herrgårdar i sten. De skulle efterlikna samtida stenslott i Europa, men i blygsamt format. Många herrgårdars arkitektur skiljde sig inte mycket från vanliga bondgårdars utseende. På 1600-talet inspirerades arkitekturen av Frankrike och corps de logi kompletterades med en barockträdgård. Den för Sverige typiska herrgården med brutet tak gestaltades av arkitekten Carl Hårleman, exempelvis Åkerö herrgård (även kallad "Åkerö slott"). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.