Ask Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ask, varianter, uttal och böjningar av ask

Ask synonym, annat ord för ask, vad betyder ask, förklaring, uttal och böjningar av ask.

Synonymer till ask

Andra språk

Ask på Engelska

 • packet, box - matchbox, a box of matches
 • ash - the tree Fraxinus excelsior

Hur används ordet ask

 1. Till basade spant, och även limmade sådana, har träslaget ask kommit till användning. Ask är lätt att basa och finns att tillgå i kvistfria och raka längder. Ask har inte det motstånd mot röta som ek och alm, men oftast tillräckligt för att hålla båtens liv ut. (källa)
 2. I Ulfs, Oderljunga socken behövde man ett skolhus. Det var bönder i trakten som samlade ihop medlen. Man upptäckte efter ett tag att det blev för dyrt att hålla skolan igång, så man lade ned verksamheten. Samtidigt i Ask hade folkskolläraren Hans Persson drivit sina idéer om en folkhögskola till handling. Snickare och bö nder från Ask åkte på våren 1873 till Ulfs, monterade ned huset och forslade delarna till nr. 6 i Ask (Myren) och återuppförde byggnaden. Man betalade 400 riksdaler för huset. En stor del av murningen och målningen gjorde Hans Persson själv och på senhösten var det klart för invigning av Fridhems folkhögskola. (källa)
 3. En chokladask är en ask innehållande ett urval chokladpraliner. Det finns vanligen två eller flera av varje pralinsort. Pralinerna ligger i ett eller två lager i insatser eller tråg med små fack, tillverkade av tunn plast. Vanligtvis innehållsdeklareras inte de olika sorterna av praliner i en ask separat, utan innehållsförteckningen omfattar alla praliner i asken, vilket gör att födoämnesallergiker ofta får avstå från att äta praliner ur en chokladask. (källa)
 4. Ask (honung) - 1 ask = 3 kannor (7,851 liter). (källa)
 5. Numera hyllas Goldwater ofta av liberalkonservativa politiker, inte minst i Europa, för att alltid ha hållit fast vid sina konservativa, eller snarare libertarianska, principer. Bland annat var han en ihärdig försvarare av fri abort och kritiserade införandet av Don't ask, don't tell, som förbehöll armén rätten att avskeda öppet homosexuella på grund av deras sexuella läggning. Under debatten som följde Don't ask, don't tell fällde Goldwater de sedermera bevingade (och under senatsdebatten innan policyn avskaffades 2010 citerade) orden. (källa)
 6. Hamling (att hamla), klappning (på Gotland) eller tullning (i Roslagen), är en skötselsteknik som kan utföras på de flesta lövträd, till exempel lind eller ask. Tekniken går ut på att samtliga grenar beskärs med regelbundna intervall på mellan 3 och 20 år. Hamling utförs på sensommaren innan löven fälls för att skapa foder åt boskap. Träden beskärs på ett sådant sätt att fler skott bildas till kommande år. Syftet är att så snabbt som möjligt få fram en stor mängd löv. Oftast torkades kvistarna med löv och sparades till foder för djuren inför vintern. Hamlingen bidrar till att trädet växer långsammare eftersom det finns en mindre lövmassa som ansamlar energin. (källa)
 7. Ask (Fraxinus excelsior) är ett stort lövträd i familjen syrenväxter, som räknas till de ädla träden. Fullvuxna träd är omtalade för att deras löv slår ut med en skir grönska sist av alla (inhemska) lövträd. Ofta hävdas även att asken fäller sina blad först av alla lövträd om hösten. Det senare är dock något av en myt, se lövsprickning och lövfällning nedan. (källa)
 8. Elsa Grave växte upp i en familj med tre syskon. Fadern, Carl Wolrath Grave var gruvingenjör och modern, Elsa Regina född Järle, hushållslärare. Familjen bodde först i Gunnarstorp, som hade gruva med en stor ask- och slagghög som numer är borttagen, därefter i Billesholm i närheten av gruvorna där. Familjen flyttade sedan till Nyvång i nära anslutning till den ortens stenkolsgruva, som var faderns arbetsplats och där den stora ask- och slagghögen fortfarande finns kvar. (källa)
 9. John F. Kennedys installationstal ("ask not what your country can do for you") samt Martin Luther Kings tal vid marschen till Washington för arbete och frihet ("I have a dream") anses av en del vara de bästa talen i historien. (källa)
 10. Ibland kan man inventera annat också såsom strumpor i en låda eller legobitar i en ask. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.