Avgörande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgörande, varianter, uttal och böjningar av avgörande

Avgörande synonym, annat ord för avgörande, vad betyder avgörande, förklaring, uttal och böjningar av avgörande.

Synonymer till avgörande

Andra språk

Avgörande på Engelska

 • decisive, conclusive - the issue is one of decisive importance for the result of the election, be of crucial importance to future developments, have a decisive influence on, play a decisive role
 • conclusion, settlement, decision - come to (arrive at) a conclusion

Hur används ordet avgörande

 1. De flesta svenska system för miljöcertifiering har "GMO-frihet" som ett bärande kriterium. Vetenskapen konstaterar att GMO är tämligen avgörande för det produktivitetslyft i jordbruket som är nödvändig för att begränsa utsläppen – och det även om de flesta människor skulle sluta att äta kött. (källa)
 2. "Det är dags att slå hål på myten att det finns en gratisfil på internet. De föreslagna EU-reglerna för upphovsrätt är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare ska kunna försörja sig och få rättvis ersättning, skriver Europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Marita Ulvskog (S) i Svenska Dagbladet.". (källa)
 3. En avgörande skillnad jämfört med svenska adjektiv är att svenska adverb aldrig kongruensböjs efter sitt huvudord. Däremot kan vissa svenska adverb kompareras, liksom adjektiven. (källa)
 4. Som krigsfartyg utrustades galärer under deras långa historia med olika typen av vapen, bland annat rammar, katapulter, bågskyttar och kanoner. Men det avgörande vapnet var ofta själva besättningen som i närstrid besegrade och tillfångatog fiendens fartyg. (källa)
 5. En spridd uppfattning är att galärslavar var vanligt förekommande under antiken. Forskning tyder dock på att så inte var fallet. Anledningen antas vara att i dåtidens fartyg krävdes det en betydande yrkesskicklighet för att ro och det utfördes därför vanligen av fria män. Enligt Aristoteles var roddarna under slaget vid Salamis fria män ur lägre samhällsklasser och deras avgörande insats bidrog till att stärka den atenska demokratin. (källa)
 6. Generalförsamlingens sessioner är löpande under året, med början varje år under andra halvan av september. Vid omröstningar har varje medlemsstat en röst, men i många frågor kan inte församlingen fatta några större avgörande beslut, bara ge rekommendationer och föra diskussioner i olika frågor som berör FN:s område. Den kan dock besluta om budget, enas om tolkning av och utveckla internationella lagar, och stadfästa program för ekonomisk, kulturell och social utveckling och för de mänskliga rättigheterna. Generalförsamlingen fungerar som ett viktigt debattforum för medlemsstaterna. (källa)
 7. Golfströmmen har avgörande betydelse för det varma klimatet längs med hela den nordamerikanska östkusten och i Västeuropa. I januari är till exempel temperaturskillnaden mellan norska kusten och det kanadensiska inlandet som ligger på samma breddgrad i genomsnitt 30°C. (källa)
 8. Grottbjörnen var ungefär 30 procent större än en vanlig brunbjörn, och tros till skillnad från denna i huvudsak snarare ha varit växtätare än allätare, bland annat på grundval av reducering eller avsaknad av främre kindtänder, vilket kan ha gjort det lättare att tugga växtlighet. Den kan ha dött ut på grund av att klimatet förändrades vilket medförde att dess huvudföda försvann. Det antas också att den förhistoriska människan kan ha spelat en avgörande roll i grottbjörnens utrotning. Arkeologiska fynd som påminner om altare har hittats i direkt anslutning till björnfossil, vilket antyder att det fanns en grottbjörnsdyrkan hos forntida människor. 1983 fann man lämningar från 140 stycken grottbjörnar i Pestera Ursilor (Björngrottan) i Rumänien. (källa)
 9. Metaforen grundbult, beskriver en liten (för det hela) avgörande detalj. (källa)
 10. Miljöskatter på byggmaterial kan vara avgörande för att uppnå hållbarhet inom byggsektorn, enligt en rapport som överlämnades 27 juni 2008 av Europeiska miljöbyrån (European Environment Agency). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.