Avgud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgud, varianter, uttal och böjningar av avgud

Avgud synonym, annat ord för avgud, vad betyder avgud, förklaring, uttal och böjningar av avgud.

Vad betyder och hur uttalas avgud

Avgud uttalas av|gud och är ett substantiv.

Avgud betyder:

Ordformer av avgud

Singular

avgud
obestämd grundform
avguds
obestämd genitiv
avguden
bestämd grundform
avgudens
bestämd genitiv

Plural

avgudar
obestämd grundform
avgudars
obestämd genitiv
avgudarna
bestämd grundform
avgudarnas
bestämd genitiv

Avgud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet avgud

  1. Grekiskans variant mamonas, används av Jesus i bergspredikan som en avgud i motsats till Gud "Ni kan inte tjäna både Gud och mammon" (Matt 6:24) och i en kommentar till sin berättelse om den "ohederlige förvaltaren" där det i det står mamōna tēs adikías "den orättfärdige mammon" (Luk 16 9-13). Både Bibel 2000 och Folkbibeln skriver mammon, utan att översätta ordet. (källa)
  2. I Sverige var vallfärder till svenska helgon särskilt viktiga av den anledningen att helgonen fick bli ersättare till det hedniska, på så sätt kunde en avgud göras om till ett helgon. Under medeltiden var det svenska folket flitiga besökare till helgedomar vigda åt svenska helgon. Några exempel på helgon man vallfärdade till är Erik den helige (i Uppsala), Torgils i Kumla, Karlung i Roslagen och givetvis heliga Birgittas kloster i Vadstena. (källa)
  3. Avgud kallas en gud som står i motsats till den ende gud som anses sann i en monoteistisk religion. "Avgud" har förr använts i nedsättande syfte om gudomligheterna i en annan religion än den egna, i synnerhet om dessa tar sig konkret form av statyer, till exempel om guldkalven i Gamla testamentet eller om gudabilderna i det förkristna Sverige. Ordet kan också ha en mer bildlig innebörd och syfta på sådant som kommer att ta över Guds plats i en människas liv, till exempel pengar, karriär, alkohol eller droger. Enligt judisk och kristen antitrinitarisk teologi och enligt islam har de trinitariska kristna gjort Jesus till en avgud, då i motsats till Jahve (JHVH) eller Allah. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.