Batteri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder batteri, varianter, uttal och böjningar av batteri

Batteri synonym, annat ord för batteri, vad betyder batteri, förklaring, uttal och böjningar av batteri.

Vad betyder och hur uttalas batteri

Batteri uttalas batt|eri [-ri´] och är ett substantiv -et -er.

Batteri betyder:

Ordformer av batteri

Singular

batteri
obestämd grundform
batteris
obestämd genitiv
batteriet
bestämd grundform
batteriets
bestämd genitiv

Plural

batterier
obestämd grundform
batteriers
obestämd genitiv
batterierna
bestämd grundform
batteriernas
bestämd genitiv

Batteri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Batteri på Engelska

  • battery - collection or set, a whole battery of measures
  • battery - source of electrical power, car battery, charge a battery
  • rhythm section, drums - section of an orchestra or band containing the percussion instruments

Hur används ordet batteri

  1. Grovavfall, alternativt grovsopor, är hushållsavfall som är för stort för att rymmas bland hushållssoporna. Hit hör exempelvis trasiga möbler, verktyg utan sladdställ eller batteri och metallskrot såsom stekpannor. Grovsopor ska lämnas i soprum eller transporteras till närmaste återvinningscentral. Det är inte tillåtet att lämna grovsopor vid de lokala återvinningsstationernas behållare för bland annat papper, glas och plast. (källa)
  2. En hybridbuss är en buss med två motorer, en förbränningsmotor och en elektrisk motor. Bussen kan drivas antingen av den ena, vanligtvis endast den elektriska eller av båda motorerna samtidigt. Den elektriska motorn drivs av ett batteri alternativt en superkondensator som laddas upp under körning med förbränningmotorn samt vid överföring av bromsenergi. Hybridbussar har högre inköpspris än konventionella bussar, men lägre driftskostnader. Den största fördelen med en hybridbuss är att den släpper ut mindre föroreningar än en konventionell buss, på grund av lägre bränsleförbrukning. (källa)
  3. elhäftare - drivs med nätström eller batteri (max cirka 50 till 100 ark). (källa)
  4. Elektronblixten uppfanns på 1930-talet och består av ett rör fyllt med xenongas i vilket man gör en elektrisk urladdning på åtskilliga tusen volt. Elektronblixten har en brinntid på ca 1/300 s och användes länge för att frysa snabba rörelser. Utrustningen var dock mycket otymplig och blev mobil först på 1960-talet. Elektronblixten ger ljus som är lämpligt för färgfotografering (6 000 K). Den är ingen engångsartikel som blixtlampan, utan kan användas så länge batterierna räcker. När elektronblixt används, behöver slutaren inte stå öppen längre än 1/300 s. Kamerans snabbaste slutartid med elektronblixt kallas för X-synkronisering, där X står för xenon. Elektronblixten konkurrerade snabbt ut blixtlamporna. (källa)
  5. Vid elektrolys ansluts katoden till strömkällans minuspol. En vanlig minnesregel vid elektrolys är PANK = Positiv Anod, Negativ Katod. Detta gäller enbart vid batterier under uppladdning och exempelvis dioder som är framspända. Vid urladdning av ett batteri (galvanisk cell) är förhållandet det omvända, den negativa polen kallas då Anod och den positiva Katod, då blir minnesregeln PKNA = Positiv Katod, Negativ Anod. (källa)
  6. En typ av KERS-system baserar sig på lätta svänghjul som har en förmåga att ta upp och avge energi snabbt - något ett batteri har svårt att klara av på grund av risk för brand. Dessutom förlänger systemen också livslängden på batterisystemen, då dessa kan användas som energidepåer istället för kraftdepåer. (källa)
  7. Ett kompani är ofta specialiserat för en viss uppgift. Kavalleriets motsvarighet kallas ofta skvadron. Fram till 1966 var motsvarigheten i det svenska artilleriet batteri. (källa)
  8. En suprakondensator (eller kemisk kondensator) kan användas som ett batteri inom vissa områden, exempelvis som energikälla för satelliter. Den effekt som suprakondensator kan avge är större än den effekt ett traditionellt batteri kan avge. Suprakondensatorn har en stor kapacitans, upp till några farad, vilket är en mycket större kapacitans än vad de övriga kondensatorertyperna har. Den stora kapacitansen beror på att kontaktytan mellan materialen är mycket stor då molekylerna är vecklade kring varandra. (källa)
  9. Kopplas kondensatorn in enligt bilden till höger, kommer kondensatorn att laddas upp varje gång dess spänning underskrider likriktarens. Likriktaren ger då ström till både lasten och kondensatorn. När likriktarens spänning når sitt toppvärde och dess spänning börjar sjunka, kommer kondensatorns spänning att bli större än likriktarens och kondensatorn kommer att mata lasten. Kondensatorn kan liknas vid ett batteri som omväxlande laddas upp och laddas ur för att göra utspänningen så konstant som möjligt. (källa)
  10. På Malling-Hansens skrivkula är tangenterna placerade så att de mest högfrekventa bokstäverna betjänas av de snabbaste fingrarna, och dessutom placerades de flesta av vokalerna till vänster och konsonanterna åt höger. Detta system, i kombination med de korta stämplarna som går direkt genom skrivhuvudet, gör att man kan uppnå en mycket hög hastighet på skrivkulan. På första modellen från 1870 fästes papperet på en cylinder, vars rörelse drevs fram av en elektromagnet (en så kallad solenoid) och ett batteri, och på så sätt var skrivkulan också världens första elektriska skrivmaskin. Malling-Hansen arbetade kontinuerligt med att förbättra sin uppfinning, och 1874 kom nästa modell som var försedd med en flat vagn istället för cylinder. Denna välkända och höga modell utan batteri patenterades första gången 1875 och med den hade skrivkulan funnit sin slutgiltiga form. Skrivkulan belönades med medalj av högsta valören på Världsutställningarna i Wien 1873 och även i Paris 1878. Skrivkulan är idag särdeles åtråvärd i samlarkretsar och uppnår priser på omkring eller över 250 000 svenska kronor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.