Belöna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder belöna, varianter, uttal och böjningar av belöna

Belöna synonym, annat ord för belöna, vad betyder belöna, förklaring, uttal och böjningar av belöna.

Synonym till belöna

Vad betyder och hur uttalas belöna

Belöna uttalas be|löna och är ett verb -de.

Ordformer av belöna

Aktiv

belöna
infinitiv
belönar
presens
belönade
preteritum
belönat
supinum
belönande
presens particip
belöna
imperativ

Passiv

belönas
infinitiv
belönas
presens
belönades
preteritum
belönats
supinum

Perfekt particip

belönad en
~ + subst.
belönat ett
~ + subst.
belönade den/det/de
~ + subst.

Belöna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Belöna på Engelska

  • reward, award a prize to, recompense - the discovery was honoured with the Nobel Prize

Hur används ordet belöna

  1. Hedersdoktor, dr h.c. (latin: doctor honoris causa) är en hederstitel som delas ut av en fakultet vid ett universitet enbart som en utmärkelse, alltså utan att denne har avlagt doktorsexamen eller erövrat doktorsgraden vid det aktuella universitetet. Vid vissa universitet gäller att hedersdoktorn antingen utanför det akademiska examinationssystemet ska ha utfört motsvarande prestationer eller ha utfört en för den vetenskapliga forskningen annars synnerligen gagnande gärning. De flesta hedersdoktorer är antingen forskare inom ett annat område som en fakultet som ett tvärvetenskapligt erkännande vill belöna, eller forskarkolleger som man såsom en markering av till exempel sina internationella kontakter vill knyta till sin arbetsgemenskap. I vissa fall handlar det om att ge akademiskt erkännande åt amatörforskare. Även populära kulturpersonligheter, till exempel musiker, författare och journalister kan kallas till hedersdoktorer. (källa)
  2. Med nya tidens inträde och adelns stärkta privilegier, som innefattade företrädesrätt till befattning som häradhövding, försvann invånarnas förslagsrätt och uppgiften blev mer en typ av förläning från kungen eller riksföreståndaren till dem han ville belöna och befattningen blev i praktiken ett slags prebende för riksråd eller andra högre statstjänstemän. Innehavarna hade då vikarier, så kallade lagläsare eller lagförare. Lagkommissionen 1643 föreslog förgäves att uppliva den allmänna landslagens stadganden om tillsättning, men genom Karl XI:s domstolsreform 1680 föreskrevs, att häradshövdingetjänsterna inte skulle få förenas med andra befattningar och att häradshövdingen skulle bo inom sitt häradshövdingedöme. Genom 1723 års reglering av adliga privilegier upphörde adelns företrädesrätt till dessa tjänster. (källa)
  3. Det fanns klassindelningar av interner dömda till straffarbete från och med året 1912. Anledningar till förändringen var att kunna belöna de skötsamma. Det fanns 4 olika klasser och de kallades som följande: Första fångklassen, andra fångklassen, tredje fångklassen och fjärde fångklassen. Ju högre upp internen kom i klasserna, desto bättre blev dess vistelse i fängelset. För att kunna flyttas upp i de högre klasserna krävdes det att man befunnits sig i fängelset under en längre tid. T.ex. behövde man ha avtjänat 2 års straffarbete innan man kunde komma upp till den tredje klassen. I tredje fångklassen kunde man t.ex. få ha en stol med ryggstöd och ens köp av premievaror blev inte lika begränsade. Vid tillfällen då internen gjort sig skyldig till en disciplinär förseelse kunde de nedflyttas till en lägre klass. (källa)
  4. En utmärkelse eller ett pris är något som delas ut till en person, eller en grupp, för att uppmärksamma och belöna hedervärda handlingar eller bedrifter. Ofta får pristagaren en penningsumma samt någon form av symbol för utmärkelsen till exempel en statyett, ett diplom eller en medalj. Vissa pris/priser, såsom nobelprisen, Ballon d'Or eller Oscarutmärkelserna, delas ut vid särskilda storslagna ceremonier. Pris delas ut inom olika genrer, och det finns filmpris, konstpris, musikpris, idrottspris och litteraturpris. (källa)
  5. Kungliga Vasaorden (VO, ursprungligen stavat Wasaorden) är en svensk kunglig orden, som instiftades av Gustav III den 29 maj 1772, vid hans kröning, avsedd att belöna förtjänster inom de områden där Svärdsorden och Nordstjärneorden inte kunde komma ifråga. Orden har sedan Ordensreformen 1975 varit vilande men i maj 2018 meddelade sex ledamöter i Konstitutionsutskottet att ordensväsendet ska ses över och att svenska medborgare återigen ska kunna förlänas svenska ordnar och att tilldelningar av utmärkelser inom Vasaorden ska återupptas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.