Beta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beta, varianter, uttal och böjningar av beta

Beta synonym, annat ord för beta, vad betyder beta, förklaring, uttal och böjningar av beta.

Vad betyder och hur uttalas beta

Beta uttalas beta och är ett substantiv -t; pl. -n el. beta.

Beta betyder:

Ordformer av beta

Singular

beta
obestämd grundform
betas
obestämd genitiv
betat
bestämd grundform
betats
bestämd genitiv

Plural

betan
obestämd grundform
betans
obestämd genitiv
betana
bestämd grundform
betanas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

beta
obestämd grundform
betas
obestämd genitiv

Beta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Beta på Engelska

  • graze, browse - eat grass and vegetation, the cows were grazing in the meadow
  • treat (seed), steep, disinfect - treat seed against diseases, treat with mercury

Hur används ordet beta

  1. Både publik och kritikerkår har gjort tummen upp. Till skillnad från de anmärkningar om inkvotering som annars infinner sig så fort flera erfarenheter skildras på ett bräde, har serien lyckats beta av inslag efter inslag i det moderna Sveriges tillkomst utan pliktskyldighet. Här blandas nostalgigodis, som de första tv-apparaterna och introduktionen av pizza, med mångbottnade skildringar av förbjuden homosexualitet, arbetskraftsinvandring och ensamstående mödrar. (källa)
  2. Glukos förekommer i flera isomera former. Den naturligt förekommande kallas D-glukos och dess spegelbildsvariant L-glukos. D-glukos kallas också med ett äldre namn dextros. D-glukos kan anta en linjär form och två cykliska former, α-glukos (α-D-glukos) och β-glukos (β-D-glukos). De två cykliska formerna skiljer sig åt vad avser hydroxylgruppens rymdmässiga orientering på kol 1 (C1, det anomera kolet), hydroxylgruppen befinner sig under eller ovanför ringens plan. (Även L-glukos har en linjär form och cykliska former.) I vattenlösning förekommer glukos som ungefär en tredjedel α-glukos, två tredjedelar β-glukos och mycket små mängder av den linjära formen. Alfa-glukos ingår i stärkelse (amylos och amylopektin) och beta-glukos ingår i cellulosa. (källa)
  3. Alla gåsarter lever på norra halvklotet och alla de arter som lever i Norden är flyttfåglar. Gäss ses ofta beta på stora öppna fält och åkrar och de vistas mera på land än exempelvis svanar och änder. (källa)
  4. Till skillnad från IFN-γ är dessa (IFN-α, IFN-β, IFN-ε, IFN-κ och IFN-ω) mindre specifika cytokiner och utsöndras som svar på virusinfektioner. Interferoner av typ alfa och beta är de bäst utforskade. När en cell infekteras av vissa typer av virus börjar den utsöndra IFN-α eller IFN-β. IFN-α utsöndras framförallt av immunceller medan IFN-β utsöndras av andra celltyper, till exempel fibroblaster. Dessa två interferoner skyddar celler som ännu inte blivit infekterade av virus genom att öka genuttrycket av vissa enzym som interferar med virusets replikationscykel, till exempel genom klyvning av virus RNA eller DNA. (källa)
  5. Knölsvan (Cygnus olor) är en stor andfågel, inom släktet Cygnus, som främst förekommer i Europas och Asiens tempererade områden så långt österut som Kina. Knölsvan har introducerats till ett flertal områden runt om i världen, bland annat Nordamerika och Australien. Som adult har den ett vingspann på drygt 2 meter, en kraftig kropp, lång böjlig hals, litet huvud, vit fjäderdräkt och orange näbb med svart knöl på ovansidan av näbbroten. Med sin snittvikt på 12 kilo hör den till de tyngsta fåglarna som kan flyga. I flykten hörs ett artspecifikt vingbrus. Den bygger ett stort bo av vass som placeras mer eller mindre direkt på marken, i olika biotoper, men alltid i närheten av större vattensamlingar eller vid havet. Båda föräldrarna hjälps åt att ruva de 5-9 äggen och senare ta hand om ungarna. De är starkt revirhävdande. De lever av vattenväxter som de når genom att "beta" från sjöbottnen. Knölsvanen är inte hotad och kategoriseras av IUCN som livskraftig. (källa)
  6. Kråkbär är underskattat som föda, främst för att mognare människor inte uppskattar smaken. I äldre tider har dock alla åldrar ätit kråkbär i Nordsverige, i början av 1900-talet mest barn. Sannolikt kunde de lättare uppfatta en söt smak som är maskerad av viss faddhet för de äldre. En svensk björn kan tillgodogöra sig 20 000 kcal/dag genom att beta kråkbär och blåbär på hösten. En stor del, kanske större delen, av detta kommer från kråkbär. (källa)
  7. En del kräftdjur lever fästa vid ett underlag, som havstulpaner, medan andra är frilevande organismer. Det finns både arter som simmar fritt i vattnet och kan bilda stora stim (till exempel krill) och sådana som lever ensamma och kryper omkring på bottnar och rev. Kräftdjur kan livnära sig på många olika vis, de kan vara predatorer (framförallt större kräftdjur), asätare eller filtrerare. Bland mindre kräftdjur finns det många som lever av att beta alger och andra mikroorganismer. Det finns även en del små kräftdjur som lever som parasiter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.