Bransch Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bransch, varianter, uttal och böjningar av bransch

Bransch synonym, annat ord för bransch, vad betyder bransch, förklaring, uttal och böjningar av bransch.

Synonymer till bransch

Andra språk

Bransch på Engelska

 • (branch of) trade (industry) - the computer industry, professionals, those in the trade, the state of the industry has worsened

Hur används ordet bransch

 1. En arbetslöshetskassas verksamhetsområde omfattar en viss yrkeskategori eller bransch eller vissa närbesläktade sådana. Många arbetslöshetskassor har kopplingar till fackliga organisationer (se även det så kallade Gentsystemet). Ett medlemskap i en arbetslöshetskassa förutsätter inte ett medlemskap i ett fackförbund, eller vice versa. Därutöver finns en kompletterande arbetslöshetskassa, Alfa-kassan (Arbetslöshetskassan Alfa). (källa)
 2. I Sverige bedöms gesällproven av särskilda granskningsmän som utses av respektive bransch. Det finns 305 hantverksyrken med verksamma utövare (2007). I ett hundratal av dessa yrken kan man fortfarande avlägga gesällprov och få gesällbrev. För att få utföra gesällprov krävs i genomsnitt 4500 timmars (tre år) lärlingstid eller på annat sätt förvärvade yrkeskunskaper, som avslutas med gesällprov. Gesällbreven handhas av Sveriges Hantverksråd i Leksand, men godkänns av branscherna. (källa)
 3. Guldägget är en tävling med syfte att lyfta fram Sveriges mest kreativa och bästa kommunikationslösningar och föra svensk kommunikation framåt. Den kreativa standarden ska höjas. Det ska inspirera och ge mod till en hel bransch. Kommunikationsskapare ska vilja anstränga sig ännu mer och näringslivet ska uppleva den avgörande betydelsen av god kommunikation. Guldägget arrangeras sedan 1961 av Sveriges Kommunikationsbyråer. (källa)
 4. Sedvänjan kan inom juridiken i vissa fall ses som en rättskälla och kan då kallas sedvanerätt. Detta är relaterat till begreppet rättspraxis. Sedvänja kan ibland rent av användas som rättskälla genom att någon lag uttryckligen hänvisar till den, såsom den svenska köplagen. Sådana sedvänjor som utvecklats inom en viss bransch och har nått en hög grad av fasthet och stadga inom affärslivet kallas ofta handelsbruk eller branschkutym. (källa)
 5. Handelskammare är en näringslivsorganisation som är öppen för medlemskap av alla företag oberoende av bransch. (källa)
 6. Den första hårbalsam tillverksades i 1950-talets början, av ett mindre företag i Los Angeles i USA. Produkten inriktades först mot filmindustrin, en bransch där håret påverkas rejält av både solsken och strålkastarljus. (källa)
 7. Industriarbetare är yrkesbenämning för personer som arbetar under tillverkningsindustrins kollektivavtal, till skillnad från tjänstemän inom samma bransch. (källa)
 8. Innovationsforskningen skiljer på radikala och inkrementella innovationer. Radikala (eller omstörtande) innovationer skapar fundamentala förändringar i aktiviteter och beteenden inom en organisation eller bransch. Många radikala innovationer minskar värdet av tidigare kunskap och ökar osäkerheten inom en organisation eller bransch. (källa)
 9. Utmärkande för karteller är hemlighetsmakeriet. Höga direktörer i företag i samma bransch träffas på hemlig ort och överenskommer om vilket av företagen, som skall vinna en viss aktuell anbudstävlan. Det företaget lägger det fördelaktigaste anbudet, medan övriga företag i kartellen lägger bud, som ej är lika attraktiva. Samtliga anbud ligger ett gott stycke ifrån den nivå, som skulle ha gällt, ifall alla företag verkade i fri konkurrens med varandra. Nästa gång, som anbud skall läggas, blir det en annan medlem i kartellen, som får lägga det fördelaktigaste anbudet. Vid exempelvis Asfaltkartellen 2007 visade det sig att kartellen funnits sedan 1960-talet, utan att bli upptäckt. I Sverige kan enbart böter utdömas, medan i USA ej sällan dessutom ansvariga höga direktörer får fängelsestraff. (källa)
 10. I samband med införandet av skattereformen RUT-avdrag för hushållsnära tjänster har även en bransch som förmedlar tjänster, som exempelvis städning, mellan leverantörer och privatkunder etablerats på den svenska marknaden. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.