Bud Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bud, varianter, uttal och böjningar av bud

Bud synonym, annat ord för bud, vad betyder bud, förklaring, uttal och böjningar av bud.

Synonymer till bud

Vad betyder och hur uttalas bud

Bud uttalas bud och är ett substantiv -et; pl. bud.

Bud betyder:

Ordformer av bud

Singular

bud
obestämd grundform
buds
obestämd genitiv
budet
bestämd grundform
budets
bestämd genitiv

Plural

bud
obestämd grundform
buds
obestämd genitiv
buden
bestämd grundform
budens
bestämd genitiv

Bud är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bud på Engelska

  • command, order, messenger - the Ten Commandments
  • message, bid, announcement, offer - delivery firm, express message, express messenger, send someone to fetch a doctor, the company made an attractive offer

Hur används ordet bud

  1. En kortlek med 32 kort (utan 2:or t.o.m. 6:or) används. Spelarna får i given 10 kort var, och de 2 överblivna korten läggs på bordet med baksidan uppåt och utgör skatkorten eller skaten. Spelet inleds med budgivning. Den som avgett det högsta budet blir spelförare och ska försöka spela hem sitt bud. Spelförarens mål är vanligen att spela hem stick som sammanlagt innehåller minst 61 ögon (essen är värda 11 ögon, tiorna 10 ögon, kungarna 4, damerna 3 och knektarna 2). Målet kan också vara att till exempel vinna alla stick eller inte ta något stick alls. (källa)
  2. De olika budens betydelse kan vara naturliga eller konventionella. (källa)
  3. I auktionsbridge gäller det endast att "vinna" budgivningen. Om partnern avlagt det för tillfället högsta budet, medspelaren är någorlunda nöjd med detta, så saknas anledning att höja budet även om paret kan nå mycket högre. I auktionsbridge saknas nämligen de bonusnivåer vilka ger höga poäng (om man spelar hem det bjudna kontraktet). (källa)
  4. För TV har koncessionsavgift historiskt tagits ut i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Det dessa länder har gemensamt är att public service-utbudet var i stort sett helt reklamfritt vilket gav stora fördelar för de reklam-TV-bolag som haft möjlighet att nå nästan hela befolkningen genom marknätet. (källa)
  5. Vissa pokerspel varieras också genom hur händerna rangordnas. Hög poker är standard, högsta handen vinner potten. I låg poker vinner lägsta handen potten. Beroende på hur "lägst hand" definieras finns följande tre undervarianter av låg poker: California Low (5432A), Kansas City Low (75432) och English Low (6432A). I hög-låg poker delar högsta och lägsta handen potten jämnt mellan sig, och en spelare som lyckas vinna både högt och lågt får hela potten. Hög-låg poker finns dessutom i varianterna med eller utan deklaration. Sekventiell deklaration innebär att innan visningen ska kvarvarande spelare i tur och ordning meddela om de spelar på högsta hand, lägsta hand eller båda. Halva potten går till vinnaren av lägsta handen, och andra halvan till högsta handen. Simultan deklaration innebär att spelarna på något sätt avger sina bud utan kunskap om de andras bud och sedan visar dessa bud samtidigt. (källa)
  6. De tio budorden (Tio Guds bud, dekalogen från grekiskan deka logos = tio ord) är de tio befallningar som Gud ger till Mose i Gamla Testamentet, enligt 2 Mos. 20:3-17, 2 Mos. 34:1-28 och 5 Mos. 5:6-21. En av de äldsta bevarade versionerna av budorden återfinns bland Nash-papyrusen. Vissa budord föregås av en längre förklaring, medan andra är endast rena befallningar utan förklaring. Jesus åberopade ofta budorden. De sammanfattas där i det dubbla kärleksbudet och den gyllene regeln. När det gäller sabbatsbudet påpekade han att sabbaten var till för människors skull som en välsignelse i stället för en börda. Inom kristendomen har de ofta ansetts som en sammanställning av Guds lag, den som också finns i hedningarnas hjärtan och därför kallas den naturliga lagen. Det är även mycket vanligt att man inom kristen katekes inriktar sig på förklaring av de tio budorden, se till exempel Katolska Kyrkans Katekes, Tridentinska mötets katekes samt Luthers stora och lilla katekes. (källa)
  7. Under 2013 lade det svenska riskkapitalbolaget EQT ett bud på Praktikertjänst. Eftersom det enbart är verksamhetsansvariga i Praktikertjänst som har option att köpa aktier i bolaget hade en ändring av aktieägaravtalet varit nödvändig, om aktieägarna hade tackat ja till budet. I mars månad 2013 tackade Praktikertjänsts styrelseordförande Anders Jonsson nej till avtalet. (källa)
  8. Det finns flera metoder för att nå kompromisser, En metod är prutande, där en köpare och en säljare lämnar bud tills de når ett bud som båda kan godta. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.