Byxa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byxa, varianter, uttal och böjningar av byxa

Byxa synonym, annat ord för byxa, vad betyder byxa, förklaring, uttal och böjningar av byxa.

Synonymer till byxa

Vad betyder och hur uttalas byxa

Byxa uttalas byxa och är ett substantiv -n byxor; mest i pl..

Ordformer av byxa

Singular

byxa
obestämd grundform
byxas
obestämd genitiv
byxan
bestämd grundform
byxans
bestämd genitiv

Plural

byxor
obestämd grundform
byxors
obestämd genitiv
byxorna
bestämd grundform
byxornas
bestämd genitiv

Byxa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Byxa på Engelska

  • [pair of] trousers [UK], [pair of] pants [US] [an article of clothing, trouser leg - pair of trousers UK, pair of pants US an article of clothing, trouser leg

Hur används ordet byxa

  1. Golfbyxor är långbyxor tillverkade i vadmal som slutar vid knäna och som spänns åt strax nedanför knät med ett spänne. Spännet ser till att strumporna hålls på plats. Byxmodellen, som i Sverige fick sitt namn för att den till en början mest var använd bland golfspelare, var som modernast under 1940-talet. (källa)
  2. Vid speciella tillfällen såsom tentamina, redovisningar, studiebesök, gästföreläsningar, bär lantmästarstudenterna sin skoluniform som kallas sparkdräkt. Uniformen består av mörkblå kavaj med mörkgrå byxa eller kjol, varje ny klass får även designa sin egen slips som bärs med sparkdräkten. Sparkdräkten togs fram en gång i tiden i nivellerande syfte. Lantmästarkåren anordnar fester på Alnarps campusområde, som Gåsaboston och Vårbal, liksom större evenemang som karnevalen, vilken lockar tusentals besökare varje år. (källa)
  3. Samedräkten är samernas folkdräkt. Den domineras ofta av blå färger med röda och gula dekorationer. Den del av dräkten som oftast används är kolten, men den kompletta dräkten omfattar även byxor, skor, mössa, bälte, väska m.m. Dräkten varierar beroende på vilken lappmark, sameby eller till och med familj man kommer ifrån. (källa)
  4. Strumpbyxor är ett underplagg bestående av långa strumpor som upptill är utformade som en elastisk byxa med midjeresår. Materialet kan vara till exempel elastan, lycra eller nylon, men även bomull. Kombinationer av materialen förekommer. Nylon-, elastan- och lycrastrumpbyxors tunnhet mäts i enheten denier (den). (källa)
  5. Tygblöjor har historiskt varit de enda tillgängliga blöjorna. De gjordes ofta av linne, som veks och lades i en byxa, eller fästes mellan benen med remsor av tyg. (källa)
  6. Fram till slutet av 1700-talet använde överklassen i första hand knäbyxor, medan långbyxor betraktades som ett arbetsplagg och var förknippat med sämre ställda. I och med den franska revolutionen och den industriella revolutionen blev dock långbyxor accepterade även i samhällets mer välbemedlade delar. De mer konservativa folkdräkterna ändrades dock mer långsamt. I Sverige övergick allmogen relativt tidigt till långbyxor, i de flesta delar av landet skedde detta under 1830-, 1840- eller 1850-talet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.