Byxor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byxor, varianter, uttal och böjningar av byxor

Byxor synonym, annat ord för byxor, vad betyder byxor, förklaring, uttal och böjningar av byxor.

Synonymer till byxor

Andra språk

Byxor på Engelska

 • trousers

Hur används ordet byxor

 1. Kraftigare kvaliteter används till bland annat ytterplagg, kostymer, byxor, kavajer. (källa)
 2. Galonbyxor är vattentäta byxor, ofta av hängselmodell, som bärs utanpå annan klädsel, exempelvis en overall. De kan användas som regnkläder tillsammans med en regnjacka eller regnrock, men används också ensamma vid våta eller smutsiga aktiviteter. Normalt bärs gummistövlar eller annan vattentät fotbeklädnad tillsammans med galonbyxor, för att åstadkomma en komplett vattentät klädsel. (källa)
 3. "Ryggtag" (också "livtag", "ryggkast" eller "ryggspänna"), "byxtag" (eller "byxkast", d.v.s. den nu normala varianten av glima) och "lösa tag" ("kampglima"). Stilarna kan också kallas ryggtagsglima, byxtagsglima och lösatagsglima. "Ryggtaget" var den vanligaste formen och överlever än idag på Gotland såsom "ryggkast" i de gutniska lekarna. Den går ut på att båda kämparna fattar om varandra med ett övertag och ett undertag och behåller greppet under hela kampen. Den som faller underst har förlorat. Byxtaget utgår, som namnet antyder, från ett grepp som tas i vardera kämpes byxor eller bälte. Den som lyckas fälla eller kasta den andre till marken har vunnit. Både ryggtaget och byxtaget brukar sammanfattas under samlingsnamnet "fasta tag". Den tredje varianten dog ut redan på medeltiden i Sverige och för ca 100 år sedan på Island. Det var den mest kamporienterade stilen. Här utgick man inte från ett fast grepp utan var fri att fatta om motståndaren hur som helst, d.v.s. fribrottning. Den som lyckas fälla eller kasta sin motståndare till marken och ta sig upp stående först, vinner. Denna variant har i dag återuppstått och fått ett slags renässans under namnet "kampglima/stridsglima" eller "combat glima". (källa)
 4. Gondoljärerna känns lätt igen på sina hattar, randiga tröjor och mörka byxor. De finns utspridda över stora delar av staden, men främst i de centrala delarna där de flesta turisterna rör sig. Att åka gondol är en av Venedigs största turistattraktioner. Det finns sällan fasta priser för att åka gondol, utan man kommer muntligen överens med gondoljären om ett pris. Ett riktmärke kan vara att en tur på ca 40 minuter kostar 80 Euro (juli 2011), men det är inte ovanligt att gondoljärens utgångspris ligger betydligt högre. Man kan även välja att åka på lite längre turer för att se mer av staden, men då kostar det ca 120 - 200 Euro. (källa)
 5. När hosorna började göras om till byxor, dvs syddes ihop, föddes behovet av att konstruera en öppning som snabbt och enkelt gick att öppna och stänga utan att plagget togs av. Den tidiga varianten var i god tradition stor och iögonfallande. Det var ett sprund framtill som slöts med stora och vackert utformade knappar. (källa)
 6. Butik, affär eller äldre handelsbod är en lokal avsedd för detaljhandel. I en butik av äldre modell finns varorna bakom en disk, där personalen samlade ihop varorna åt kunderna. I en självbetjäningsbutik kan kunden vandra runt mellan varorna, och betalar i en kassa. Självbetjäningsbutiker för dagligvaror kallas snabbköp. En flaggskeppsbutik är en kedjas största eller mest marknadsförda butik, ofta med kedjans hela varusortiment och ofta belägen på en framträdande adress, i Stockholm t.ex. i den så kallade gyllene triangeln. I många branscher har de fysiska butikerna allt mer fått konkurrens från inköp gjorda över Internet. En klädbutik eller klädaffär är en butik där man kan handla kläder, såsom jackor, byxor och tröjor. Många klädbutiker är försedda med provhytter. (källa)
 7. I många fall finns klädsel för "grövre arbete", "vardag" samt serveringsdräkt. Från slutet av 1800-talet hade många hembiträden en särskild arbetsdräkt som bestod av svart eller blå klänning med vit krage och vitt förkläde, i vilken de serverade. Även i dag förekommer den traditionella arbetsdräkten för hembiträden på många håll i världen. Vardagsdräkten för hembiträdena har varit mer varierande, till exempel vit blus eller skjorta, svart kjol alternativt finare byxor, med vitt skärp samt vitt förkläde och svarta skor. Även vit blus och svart kjol som serveringskläder kan förekomma. Även klänning kan förekomma. (källa)
 8. mörkgröna byxor med guldgalon. (källa)
 9. Den stereotypa bilden av en hårdrockares utseende är att de har långt hår, tatueringar, tajta byxor, bandlogotyp på jacka av jeanstyg eller jeansväst ofta täckt med tygmärken, knappar och ibland nitar. Detta är mer vanligt för fans av heavy-, speed- och thrash metal. Skinnjacka är också väldigt vanligt och/eller T-shirt med ett av favoritbanden, bälte med nitar eller patronhylsor. Denna bild stämmer fortfarande men en del hårdrockare, såsom David Draiman i Disturbed, har rakat huvud, eller dreadlocks, som Anders Fridén i In Flames. (källa)
 10. Hängselbyxor är byxor med en överdel som hålls upp med hjälp av hängslen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.