Cykling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cykling, varianter, uttal och böjningar av cykling

Cykling synonym, annat ord för cykling, vad betyder cykling, förklaring, uttal och böjningar av cykling.

Vad betyder och hur uttalas cykling

Cykling uttalas cykl|ing [syk´-] och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av cykling

Singular

cykling
obestämd grundform
cyklings
obestämd genitiv
cyklingen
bestämd grundform
cyklingens
bestämd genitiv

Plural

cyklingar
obestämd grundform
cyklingars
obestämd genitiv
cyklingarna
bestämd grundform
cyklingarnas
bestämd genitiv

Cykling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet cykling

  1. Det första luftfyllda däcket gjordes av skotten John Boyd Dunlop, år 1880, i ett försök att förebygga den huvudvärk hans son fick under cykling på ojämna vägar. Dunlop beviljades senare patent, men detta ogiltigförklarades så småningom på grund av att uppfinningen ansågs vara känd teknik lanserad långt tidigare av Robert William Thomson. (källa)
  2. "Cykling på två hjul skulle knappast vara möjlig utan gyrokrafterna. Cykeln utnyttjar även det gyrots egenskap att omfördela en riktningsändrande kraft på axeln till en vridning av hjulet i tvärsled så att när cykeln lutas åt ett håll så vrider hjulet sig mot samma håll så att cykeln svänger åt det hållet. Det är detta som gör det möjligt att styra en cykel utan att hålla i styret.". (källa)
  3. Inom sporten används även hängselbyxor, till exempel inom segling och cykling. (källa)
  4. Vissa ämnen återkommer regelbundet på insändarsidorna. Kring påsk och nyår hoppas bidrag med vädjan om att folk ska avstå från att använda fyrverkerier för att inte hundar ska bli skrämda. Ofta förekommer vågor av insändare om att hundar bör/ska hållas i ledband samt att deras ägare ska ta upp deras avföring och att katter inte borde få gå fria. Andra återkommande frågor berör fotgängares skyldighet att använda en viss del av gemensam gång- och cykelbana för att inte kollidera med cyklar samt allt som har med cykling att göra: hjälmtvång, cyklisters hyfs och liknande. Även andra trafik- och kollektivtrafikfrågor dryftas regelbundet. (källa)
  5. EKG vid vila och/eller ansträngning (arbetsprov, cykling) kan göras för att påvisa typiska EKG-förändringar vid angina. Vid akut isättande kärlkramp som ej släpper inom några minuter efter intag av nitroglycerin (se nedan) analyseras troponin för uteslutande av hjärtinfarkt. (källa)
  6. Masstart eller gemensam start tillämpas i vissa idrottstävlingar och innebär att alla deltagare startar samtidigt, vilket leder till att den som kommer först i mål vinner, och man inte behöver jaga tider för att nå framgångar i tävlingen. Masstart är vanligt inom bland annat längdskidåkning, cykling, skidorientering, skidskytte och friidrott. I längdskidåkningstävlingen Vasaloppet i Sverige tillämpas masstart sedan premiäråret 1922. I kortare längdskidlopp för toppelit började masstart tillämpas först i slutet av 1980-talet, först i några få världscuptävlingar, och sedan populariteten ökat även i världsmästerskap och olympiska vinterspelen från början av 2000-talets första decennium. I motionslopp har masstart alltid varit det vanligaste, bland annat för att det är lättare att räkna ut tider. För löpartävlingar har det varit masstart även för elit inklusive maratonlopp på OS. Inom cykelsporten kallas masstartslopp för linjelopp medan intervallstart kallas tempolopp och där är det mycket stor skillnad på taktik i de två varianterna. (källa)
  7. Musklers verkningsgrad har beräknats till någonstans mellan 14 och 27 % vilket kunnat uppmätas vid aktiviteter som cykling och rodd. Verkningsgraden är jämförbar med den hos en förbränningsmotor. (källa)
  8. Utgående från målfotot från sjunde etappen av Tour de France 2017 dömdes Marcel Kittel som segrare före Edvald Boasson Hagen med en skillnad på 0,0003 sekunder, motsvarande ungefär sex millimeter vid en målgång i sådär 70 km/tim (efter drygt fem timmars cykling på 213,5 km väg). (källa)
  9. Fastän skidåkning räknas som mindre farlig än många andra populära sporter (som cykling, fotboll, golf, simning och tyngdlyftning), uppfattas risken allmänt som hög, efter bland annat höga olyckstal så sent som under 1970-talet. (källa)
  10. I lägre årskurser kan även cykling till och från skolan utan förälders sällskap vara förbjuden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.