Cyklist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cyklist, varianter, uttal och böjningar av cyklist

Cyklist synonym, annat ord för cyklist, vad betyder cyklist, förklaring, uttal och böjningar av cyklist.

Vad betyder och hur uttalas cyklist

Cyklist uttalas cykl|ist [-is´t] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av cyklist

Singular

cyklist
obestämd grundform
cyklists
obestämd genitiv
cyklisten
bestämd grundform
cyklistens
bestämd genitiv

Plural

cyklister
obestämd grundform
cyklisters
obestämd genitiv
cyklisterna
bestämd grundform
cyklisternas
bestämd genitiv

Cyklist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Cyklist på Engelska

  • cyclist - one who rides a bicycle

Hur används ordet cyklist

  1. Clara Hughes, kanadensisk cyklist och skridskolöpare. (källa)
  2. Ledartröja är den term som oftast syftar på den tröja som utmärker ledaren inom en cykeltävling, främst Tour de France. Den mest kända ledartröjan torde vara den som ledaren av Tour de France bär. Tour de France ledartröja är gul och bärs av den cyklist som har den lägsta sammanlagda tiden i loppet. Den gula ledartröjan har fått sin färg efter sporttidningens L'Equipe's gula pappersfärg. (källa)
  3. Linjelopp är inom cykelsporten en form av landsvägslopp med gemensam start. De deltagande tillryggalägger en viss sträcka varefter förste cyklist att passera mållinjen blir vinnare. Vid svenska mästerskapet körs numera en varvbana på 180-220 km för herrarna och 80-100 km för damerna. (källa)
  4. Ramen har en geometri som tillsammans med racercykelns bockstyre ger cyklisten en hopkrupen och aerodynamisk position som minskar luftmotståndet jämfört med en mer upprätt sittställning. Professionella tävlingscyklister använder nästan uteslutande ramar av kolfiber för att vara så lätta som möjligt i backar. Cyklistens kroppsvikt och kondition förväntas redan vara optimal. För tävling är lägsta tillåtna cykelvikt 6,8 kg, av – enligt Internationella cykelorganisationen (UCI) – säkerhetsskäl. (källa)
  5. I Sverige finns inget förbud att cykla på ett vanligt övergångsställe, men som cyklist räknas man inte som gående och har därför inget företräde på övergångsstället. Istället måste cyklister precis som andra fordonsförare anpassa sin hastighet till situationen. (källa)
  6. Tempolopp är inom cykelsporten en tävlingsform där de deltagande cyklisterna eller lagen (vid lagtempolopp) startar med ett visst tidsintervall för att i kamp mot klockan tillryggalägga en sträcka som är kortare än vid linjelopp. Den cyklist eller det lag som vid målgång förbrukat minst tid blir vinnare. Vid svenska mästerskapet körs numera 40-50 km för herrarna och 20-30 km för damerna. (källa)
  7. Trafikundervisning används i förskolorna och skolorna för att undervisa barnen om hur man skall bete sig i trafiken, främst som gående eller cyklist. Vikten av att använda cykelhjälm, cykellyse och reflexer betonas också. Trafikundervisning har blivit allt viktigare med den massbilism som slog igenom under 1900-talet. Trafikundervisningen förknippas mest med mindre barn, ungefär upp till 12-årsåldern, men kan även förekomma i högre årskurser, då till exempel med moped som vanligt tema. (källa)
  8. Magnus Bäckstedt var den första svenska herrcyklisten någonsin att vinna en etapp på Tour de France. Han vann också Paris-Roubaix 2004. (källa)
  9. De flesta cyklar saknar motor, men vissa, mopeder, har en mindre förbränningsmotor. Elcykel är en trampcykel som har försetts med en elektrisk motor som förstärker cyklistens trampkraft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.