Dåna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dåna, varianter, uttal och böjningar av dåna

Dåna synonym, annat ord för dåna, vad betyder dåna, förklaring, uttal och böjningar av dåna.

Synonymer till dåna

Vad betyder och hur uttalas dåna

Dåna uttalas dåna och är ett verb -de  ljuda starkt o. dovt, dundra   svimma.

Ordformer av dåna

Aktiv

dåna
infinitiv
dånar
presens
dånade
preteritum
dånat
supinum
dånande
presens particip
dåna
imperativ

Dåna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Dåna på Engelska

  • roar - the cannon salute thundered over the Strömmen

Hur används ordet dåna

  1. Schavotteringen vid skampålen på Riddarholmstorget 23 september 1794 beskrivs som "ett hjärtslitande skådespel". Åskådarna sägs ha tyckt synd om henne och visat medlidande, på grund av hennes "ungdom, hennes hårda öde och kanske även av återstoden av hennes forna skönhet", som Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp skrev i sin dagbok. (Magdalena Rudenschöld var då 28 år.) Hon stod på schavotten tillsammans med bödeln, bödelsdrängen, underståthållaren, doktorn och en fältskär. Vaktchefen Silfverhielm var också närvarande. Hon var klädd i grå kattunskjol och svart kappa och hade utsläppt hår. Hon drack vatten två gånger. Då vagnen kom för att ta henne till spinnhuset svimmade hon enligt Märta Helena Reenstierna: "med samma smak och adresse som en gång assesorskan Olin i Acis och Galathea" på Operan. Hennes vän greve A.F. Skjöldenbrand skrev: "Blott några av pöbelns avskum började att smäda men Silfverhielm lät vakten tysta dem". Det var meningen att hon skulle bära halsjärn, men då bödeln lyfte det för att sätta på det ryggade hon rysande tillbaka, varpå "bödeln fällde händerna, varpå hon fick ställa sig blek utan halsjärn framför pålen, där hon stod blek som en nyss avliden i tjugo minuter, varpå hon dånade och bars bort som död.". (källa)
  2. Tamtam är ett slagverksinstrument av cymbaltyp, en metallskiva med något uppböjd kant. Tamtam är en variant av den asiatiska gongen. Tamtam låter mörkt och dånande och om den inte avdämpas har den en lång efterklang. Den har använts i symfoniorkestrar sedan 1700-talet. (källa)
  3. I "Sleazy" ändrar Kesha sin vanliga "prat-sångstil" till rappande. Hon rappar över en dånande basgång och pratar om rika män som stöter på henne och försöker köpa hennes uppmärksamhet. Låten har jämförts med flera låtar, bland annat, "skrytet" ur Gwen Stefanis "Hollaback Girl", "attityden" ur Jennifer Lopez "Love Don't Cost a Thing" och "en nypa" av Lil Waynes "Milli". "The Harold Song" har blivit kallad albumets powerballad som visar en mer sårbar sida av Kesha. (källa)
  4. En kanot glider sakta strax ovanför scenen i naturens tystnad där endast enstaka fågelkvitter hörs. En man, hemmahörande i en kanadensisk ursprungsbefolkning, spelar in ljuden, kanske för att kartlägga det som är på väg att försvinna. Nästa scen klargör kontroversen, ett gäng skogshuggare med dånande motorsågar fäller träd i rasande fart, det sista trädet är en vackert utsirad totempåle. (källa)
  5. "De gamla schamanerna äro döda och glömda, deras dånande trummor se vi nu blott pä museerna, deras dans är nästan spårlöst försvunnen ur traditionen, deras förkristna religiösa föreställningar kunna vi studera blott i gamla böcker och manuskript. I sången och poesin stå våra lappar dock ännu till en del kvar på den gamla ståndpunkten. Här kunna vi, då den enkla joikningen ljuder i vårt öra, drömma oss tillbaka till länge sedan svunna sekler och se den gråa forntiden öppna sig inför oss. Intet under då, att äfven vi med intresse kunna åhöra lappens enkla visa!". (källa)
  6. Det svenska ordet hus var under forntiden en synonym till hall eller stor högsätesbyggnad. Under medeltiden fick det betydelsen slott eller befäst plats, konungens "hus" var konungens "slott", samma betydelse har ordet i en mängd sammansättningar som Bagahus el. Bohus, Tavastehus, Lödöse (isländska: Hlioðhus, eg. ljudhus, dånande fäste), Husaby, Husby, Malmöhus, Glimmingehus, Brahehus med flera. Ännu på 1600- och 1700-talet betecknade ordet hus i första hand säteribyggnader. Det ord som betecknade bostadshus i största allmänhet var stuga. Ordet bod betecknade uthusbyggnader som inte var avsedda som bostäder. (källa)
  7. Horowitz har blivit en av de mest omdiskuterade klassiska pianisterna genom sin personliga stil med ett romantiskt och expressivt uttryck. Ibland kallades han "den siste romantikern". Samtidigt kunde han i viss repertoar, som den wienklassiska, visa prov på återhållsamhet i uttrycket och enastående klarhet, som i Beethovens Kejsarkonsert. Även hans Scarlattiinspelningar hör till de bästa i sitt slag. Vissa kritiker pekar på brist på stilkänsla, överdrivet uttryck och ojämn kvalité. Andra ser hans närhet till sitt uttryck och hans personliga stil som hans främsta tillgång och som något genialt. Hans ton hade sången som ideal, hans klang var orkestral och full av färger, hans dynamik sträckte sig från det svagaste pianissimo till det mest dånande fortissimo. In i det sista uppträdde han och spelade in skivor, de sista åren mest kortare verk, och han upplevde något av en ny blomstring på 1980-talet. I april 1986 gjorde han ett uppmärksammat besök i Sovjetunionen efter över 60 år i exil, konserten i Moskva tevesändes över hela världen och gavs ut på CD. (källa)
  8. Zappas collageartade kompositionsteknik är påfallande. Där sammanfogas det som skenbart inte hör samman och förenar sig till en spännande helhet. Ilsket framförda, utkomponerade passager upplöser sig i bräckligt vemodig melodisk välklang, som avlöses av flera samtidigt spelade rytmer och melodier, som sönderslits av elektroniska eller med ljudbandet framställda ljudfragment, för att i slutet upplösas i hånfulla skrattsalvor. Denna kompositionsteknik återfinns i många exempel genom hela Zappas produktion. Zappa var öppen för influenser av alla sorter. Musikjournalisten Volker Rebell beskriver att Zappa lånade från "de mest olika former och material", använde med självklarhet element från de mest olika stilriktningar och musikdiscipliner. Trots all olikhet i verk exempelvis av Edgar Varèse å ena sidan och sånger av Roch B-grupper som The Robins å andra sidan var båda för Zappa bra musik, för honom tycktes "själen komma ur samma universella källa". Om det så var doo wop-schlager eller Stravinskij-skärpa, jordnära rhythm och blues eller uppsluppet Spike Jones-knas, ungersk folkmusik eller dånande hårdrock, minimalistiska John Cage-klanger eller vild frijazz – detta och annat förenade Zappa med humor och ironi till kompositioner, som enligt Volker Rebell syftade till att "attackera inkörda lyssnarvanor och göra dem osäkra". (källa)
  9. Lane sade att berättelsen var "övertygande", medan Sell konstaterade att det var väl utformat och som sällan fördröjer. Padilla skrev att "God of War var det bästa som hänt med den grekiska mytologin" sedan Harry Hamlin spelade som Perseus i Clash of the Titans. Han berömde ljudet som mycket starkt, men kände att en del av röstskådespeleriet och musiken var överdrivet. Kristan Reed från Eurogamer sade att ljudet var "ett förbluffande suggestivt exempel på ett välbalanserat dramatiskt soundtrack och dånande effekter". Alex Navarro från Gamespot skrev att spelets musik "är så välplacerat inom spelets omgivning att du aldrig kommer att se ett ögonblick där något inte passar.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.